nieuws

Winstexplosie Rodamco Europe

Financieel

Winkelvastgoedbelegger Rodamco Europe heeft vorig jaar zijn nettowinst zien stijgen met 230 procent tot 1,28 miljard euro.

De winstexplosie is voornamelijk het gevolg van de enorme herwaarderingsresultaten. Het direct resultaat uit de huurinkomsten komt uit op 340 miljoen euro, een toename van 7,5 procent. CEO Maarten Hulshoff was duidelijk in zijn nopjes met de sterke resultaten over 2005. Volgens hem zijn die toe te schrijven aan de focus op topkwaliteit winkelonroerendgoed op dominante locaties in belangrijke Europese winkelsteden in combinatie met een aanhoudend sterke vraag van beleggers naar winkelvastgoed. ‘Heel veel geld jaagt achter schaars winkelvastgoed aan’, zo hield de topman zijn gehoor voor tijdens de presentatie van de jaarcijfers in Amsterdam.

De bezettingsgraad van Rodamco Europe’s bezittingen nam toe van 97 procent in 2004 naar 97,9 procent. De portefeuille bestaat nu voor ruim 90 procent uit winkelvastgoed, in 2004 was dat 87 procent. De beleggingsportefeuille, verspreid over dertien Europese landen, groeide met 21 procent naar 9,1 miljard euro. De groei kwam voort uit acquisities en overige investeringen (567 miljoen euro), ontwikkelingsprojecten (294 miljoen euro) en het riante herwaarderingsresultaat. Het herwaarderingsresultaat van Rodamco’s onroerendgoedportefeuille steeg naar 1,027 miljard in 2005, waarvan 283,6 miljoen euro in het vierde kwartaal 2005.

Desgevraagd zei Hulshoff voorlopig nog geen einde te zien in Europa aan de zogenoemde ‘yield shift’: de verlaging van de bruto aanvangsrendementen en de daarmee samenhangende waardeverhoging van het vastgoed. Ter onderbouwing verwees hij naar het Verenigd Koninkrijk en de VS. In die markten staan de aanvangsrendementen nog zwaarder onder druk, terwijl de rente daar hoger is.

Rodamco heeft besloten de frequentie van de externe taxatie van de totale winkelcentraportefeuille te verhogen naar vier per jaar; een volledige en drie zogenoemde ‘desktop’ taxaties. De taxatiefrequentie voor de winkelst raatportefeuille blijft onveranderd. Om consistentie, uniformiteit en de pan-Europese mening van beleggers te bevorderen, brengt Rodamco het aantal taxateurs terug van vijftien naar vijf. De vier uitverkoren pan-Europese taxateurs zijn JLL, DTZ, Cushman & Wakefield Healey & Baker en CB Richard Ellis. King Sturge taxeert de bedrijfsruimten.

Rodamco Europe, sinds begin deze maand een AEX-fonds, keert beleggers een dividend uit van 3,42 euro per aandeel, ruim 12 procent meer dan in 2004. Voor het huidige boekjaar gaat Rodamco Europe ervan uit dat het directe beleggingsresultaat stijgt met meer dan 7 procent.

Reageer op dit artikel