nieuws

Vesteda plaatst met succes overtekende obligatielening van 400 miljoen euro

Financieel

Vesteda heeft met succes een Triple A- obligatielening geplaatst ter waarde van 400 miljoen euro.

Zoals Vastgoedmarkt ruim een week geleden al meldde, is de obligatielening via de Deutsche Bank aangeboden aan Europese institutionele partijen. De inschrijving werd vervroegd gesloten, om teleurstelling bij mogelijk andere institutionele gegadigden te voorkomen. Vesteda gaat het bedrag van 400 miljoen euro voor de helft gebruiken voor de aflossing van een eerdere lening. Het grootste deel van de overige 200 miljoen euro zal worden aangewend voor nieuwe acquisities. In juli 2002 besloot Vesteda voor een bedrag van 1,4 miljard euro te lenen op basis van de eigen portefeuille van rond de 4 miljard euro. Ondertussen is dit bedrag van 1,4 miljard euro verminderd door tussentijdse verkopen binnen de portefeuille. Met de nieuwe obligatielening van 400 miljoen euro is het vreemd vermogen van Vesteda weer op het niveau van 1,4 miljard euro gekomen. De AAA-obligatielening is voor drie jaar uitgegeven op basis van Euribor, plus 0,18 procent. De Euribor wordt per kwartaal vastgesteld en ligt op dit moment op 2,07 procent. In 2002 lag de Euribor nog boven de 3 procent. Het bedrag van 200 miljoen euro dat Vesteda gaat aflossen, was vastgesteld op Euribor plus 45 basispunten. De nieuwe lening is nu dus tegen aanzienlijk gunstigere voorwaarden afgesloten. Daarnaast heeft Vesteda, aldus financieel directeur Frits van der Togt, ook een eventuele sterke stijging van de Euribor tegen gunstigere voorwaarden afgedekt. ‘Boven een bepaald niveau is de Euribor gefixeerd, dus als deze sterk stijgt, hebben we dat risico met een cap afgedekt.’ De nieuwe obligatielening is genoteerd aan de Euronext te Amsterdam. De inschrijvers van de lening moeten worden gezocht bij diverse institutionele partijen in Nederland, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Engeland.

Reageer op dit artikel