nieuws

topman zakenbank weg onder druk autoriteiten

Financieel

De bestuursvoorzitter van de zakenbank Kempen & Co, Wiet Pot, treedt onder druk van De Nederlandsche Bank en Autoriteit Financiële Markten af.

Hij heeft zich niet aan interne regels van de bank gehouden. Pot verlaat Kempen & Co op korte termijn, uiterlijk voor het einde van het jaar. Dat heeft de raad van commissarissen van Kempen & Co zondagavond bekendgemaakt. Kempen & Co is van de grootste brokers in Europese vastgoedaandelen. De zakenbank houdt zich naast effectenhandel bezig met vermogensbeheer en geeft advies bij fusies en overnames. Pot heeft privé-effectentransacties uitgevoerd zonder daarvoor goedkeuring te vragen bij Kempen & Co. Daarbij heeft de bestuursvoorzitter zichzelf niet bevoordeeld, aldus de commissarissen. Er is geen sprake geweest van handel met voorkennis of belangenverstrengeling. Als Pot wel goedkeuring had gevraagd, had hij die volgens de commissarissen gekregenPot heeft verder een positie in een optiecontract van Standard & Poor’s niet gemeld toen hij in 2003 aantrad als lid van de raad van commissarissen en later in 2004 toen hij bestuursvoorzitter werd. Ook heeft hij niets gemeld over zijn vermogen, dat in beheer is bij andere partijen.De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten vinden dat Pot onzorgvuldig heeft gehandeld en dat hij uiterlijk 31 december 2006 moet terugtreden als bestuursvoorzitter. De commissarissen hebben besloten dit oordeel te respecteren, hoewel ze nog steeds vertrouwen hebben in Pot. De autoriteiten hebben dit advies al in februari van dit jaar gegeven. De commissarissen hebben ‘in het licht van recente geruchten’ besloten de informatie nu naar buiten te brengen. Kempen & Co kwam in 2004 ook in opspraak toen een fondsbeheerder een taakstraf kreeg van honderd uur voor het handelen in effecten met voorkennis. Ook kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van vier maanden.

Reageer op dit artikel