nieuws

tegenvallend resultaat philips pensioenfonds

Financieel

De Stichting Philips Pensioenfonds heeft over 2005 een rendement van 9 procent behaald over zijn directe vastgoedportefeuille.

Dit resultaat is gunstig beïnvloed door een buitengewone bate, die voortvloeide uit de afwikkeling van een geschil met de Duitse fiscus over de opheffing van voormalige beleggingen in Duitsland. Zonder deze bate kwam het rendement uit op 8 procent. De vastgoedportefeuille van het pensioenfonds bestaat geheel uit direct vastgoed in Nederland, met een omvang eind 2005 van 1,27 miljard euro. Dat is 21,3 procent van de zogenoemde returnportefeuille. Deze returnportefeuille heeft een omvang van 5,778 miljard euro.Het Philips Pensioenfonds, dat naar buiten toe weinig details openbaart over zijn vastgoedtransacties, verkocht in 2005 voor 117 miljoen euro aan vastgoed. In het jaarverslag staat verder dat het pensioenfonds in februari van dit jaar ruim eenderde van zijn directe portefeuille heeft verkocht in de regio Amsterdam, Schiphol-Rijk en Utrecht (ter waarde van 384,3 miljoen euro). Zoals bekend kocht de Stichting Philips Pensioenfonds onlangs gebouw de Amsterdam van de projectontwikkelaars Bouwfonds MAB en Trimp & Van Tartwijk Property Development.Dat het Philips Pensioenfonds zijn vastgoedportefeuille wilde opschonen, was al langer bekend. Het rendement van 9 procent (of eigenlijk 8 procent) over 2005 ligt ruimschoots onder de ROZ/IPD benchmark (10,2 procent). ‘Het ingezette beleid om de portefeuille te herstructureren en in het kader daarvan afscheid te nemen van minder renderende objecten, was mede aanleiding voor dit resultaat’, valt in het jaarverslag te lezen.

Reageer op dit artikel