nieuws

TCN Property Projects neemt belang in Ballast Nedam

Financieel

TCN Property Projects en het investeringsbedrijf Wedge van de Libanese zakenman Issam M.

Fares hebben het aandeel van 48 procent van Hochtief AG in Ballast Nedam overgenomen. TCN en Wedge nemen elk 24 procent voor hun rekening.Directeur Rudy Stroink van TCN Property Projects – een van de genomineerden voor de Vastgoedmarkt Award 2003 – ziet de deelname in Ballast Nedam als een mogelijke opstap naar een gehele overname: ‘Zover zijn we nog niet. We praten al enige tijd met het management van Ballast Nedam over hoe we voor elkaar van meerwaarde kunnen zijn. De eerste stap is de overname van het aandelenpakket van Hochtief. Er liggen drie scenario’s op tafel. Een daarvan is een volledige overname en dus het bedrijf van de beurs halen. Maar daarover kunnen we nog niets concreets zeggen.’Het 48-procentsaandeel van Hochtief vertegenwoordigt op basis van de slotkoers van afgelopen maandag een waarde van ongeveer 40 miljoen euro. TCN financiert het aandeel uit eigen vermogen. Stroink: ‘Als ontwikkelaar verkoop je zo nu en dan ook projecten. We hebben dus voldoende eigen middelen. Nu we met aankopen als het Media Park, het Kema Business Park en onze plannen met het Haagse Congrescentrum heel nadrukkelijk op de Nederlandse kaart staan, is het voor ons wat makkelijker om gunstige financieringen te krijgen.’ Stroink kocht overigens vorige week al de Amerikaanse aandeelhouders Trammel Crow in zijn bedrijf uit. De naamgever Trammel Crow bezat nog 25 procent van de aandelen. Stroink is nu eigenaar van 85 procent van de aandelen in TCN Property Projects, het personeel heeft de rest in eigendom. Wedge is het in Amstelveen gevestigde investeringsvehikel van de Libanese zakenman Issam M. Fares, die sinds twee jaar vice-premier van zijn land is. Wedge was al tussen 1978 en 1988 grootaandeelhouder in Ballast Nedam en heeft momenteel een belang van 8 à 9 procent. Wedge wordt geleid door Tjalling Halbertsma, tot voor kort fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam. Volgens Stroink liggen er in de huidige fase van de vastgoedcyclus nieuwe kansen voor Ballast Nedam en TCN Property Projects. ‘Op dit moment werken we hard om de basis te leggen voor een nieuwe cyclus. Daar passen onze eerdere aankopen in, de geplande overname van ABC Dynamis Vastgoedmanagement en nu ook onze plannen met Ballast Nedam.’Over de consequenties van de bouwfraude voor Ballast Nedam maakt Stroink zich niet al te veel zorgen. ‘Die discussie loopt nog en zal voorlopig nog niet zijn uitgewoed.’ Zoals het er nu naar uitziet, lijkt Ballast Nedam weg te komen met de boete van 15 miljoen euro die het bedrijf door de NMa is opgelegd. Een ander pijnpunt voor Ballast Nedam is het Britse avontuur. Stroink: ‘Die Britse dochter wordt geliquideerd en daarmee wordt het bedrijf verlost van een bodemloze put van nieuwe schulden.’Ballast Nedam had over 2003 een omzet van 1,6 miljard euro, waarvan 509 miljoen euro in bouw en vastgoed. Het bedrijf heeft grondposities voor 337 hectare en een ontwikkelingspotentieel van 9000 woningen, 350.000 m2 kantoren en 140.000 m2 overige commerciële ruimte. TCN heeft een omzet van 100 miljoen euro en een investeringsvolume van 650 miljoen euro.

Reageer op dit artikel