nieuws

stichting: volledige openheid fondsen over vastgoed

Financieel

Aanbieders van vastgoed-CV’s en -maatschappen moeten hun transparantie en professionaliteit vergroten.

Er moet volledige openheid komen over herkomst, kostenstructuur, rendement en eventueel risico van hun vastgoed. Dat stellen vijf vastgoedbeleggers, die in juli de Stichting Transparantie Vastgoedfondsen willen oprichten. De stichting zal tegen betaling (5000 euro) prospectussen van vastgoedbeleggingsfondsen gaan beoordelen en de fondsen die voldoen vervolgens publiceren.Initiatiefnemers Annexum Invest, The Ibus Company, MPC Capital, Vastgoed Syndicaten Nederland en Westplan Investors willen ‘professionele aanbieders maar ook professionele particuliere beleggers’. ‘We moeten particulieren bewust maken van de risico’s en ze eerlijk voorlichten. Ook als het met een fonds wat minder gaat’, stelt Pepijn Morshuis van The Ibus Company. Naast transparantie moet er volgens hem eenduidigheid komen: een eenduidige leeswijzer en kostenoverzicht en vooral eenduidige rendementsbegrippen en -berekeningen. De vijf verwachten een grote respons vanuit de sector. ‘Dit gaat zelfregulerend werken: wie zich niet conformeert aan de gedragscode en kwaliteitscriteria van de stichting zet zich buitenspel. Particuliere beleggers zullen de stichting zien als een keurmerk’, verwacht Patrick van Harderwijk, directeur van Westplan Investors.Volgens de vijf partijen is de tijd rijp voor een onafhankelijke stichting. ‘Dit is een jonge sector die spectaculair is gegroeid en nu moet professionaliseren. Zes jaar geleden hadden we te maken met tien tot vijftien aanbieders, nu zijn het er meer dan zeventig. Niet alleen de aanbieders, maar ook hun klanten moeten professionaliseren’, aldus Annexum-directeur Huub Boissevain. De AFM, verschillende banken, de IVBN en het ROZ steunen het voorstel. En vijftien vastgoedbeleggingsfondsen willen met de stichting in zee, tien andere zijn daarover in gesprek, meldt Boissevain.Hoewel de initiatiefnemers weinig ‘rotte appels’ in hun sector zien, erkennen ze dat een onafhankelijke stichting het gedeukte imago van de vastgoedsector kan opkrikken. De kritiek van toezichthouder AFM, de IVBN en hoogleraar Piet Eichholtz nemen de partijen serieus. Vorig jaar stelde de AFM in een rapport dat meer particuliere beleggers in vastgoed risico’s lopen door een gebrek aan transparantie en problemen met integriteit en een gebrek aan toezicht. De stichting hoopt in juli een bestuur en een Raad van Toezicht te hebben. Dan zullen de vijf initiatiefnemers zich terugtrekken. Vanaf september is de stichting operationeel en kunnen de ruim zeventig aanbieders hun prospectus laten beoordelen.

Reageer op dit artikel