nieuws

Rodamco Europe: uitstel oplevering Pools winkelcentrum niet nadelig

Financieel

Winkelbelegger Rodamco Europe zal geen directe nadelige financiële consequenties ondervinden van de uitgestelde oplevering van het gigantische winkelcentrum Zlote Tarasy in Warschau.

Dat heeft de vastgoedonderneming gisteren bekendgemaakt. In een eergisteren alleen in Polen verspreid persbericht kondigde projectontwikkelaar ING Real Estate Development aan dat de oplevering van het project is verschoven van de herfst in 2005 naar het voorjaar van 2006. Als reden van de vertraging verwijst ING RE naar een uitspraak van de provinciale autoriteiten in juli dit jaar om de bouwvergunning voor het hoofdcomplex in te trekken. ING RE heeft problemen met een lokale milieuvereniging, die via de rechter bezwaar maakte tegen onvolkomenheden bij het afgeven van de bouwvergunning. Er wordt volgens een woordvoerster van de projectontwikkelaar op dit moment hard gewerkt om de juridische bezwaren tegen Zlote Tarasy uit de weg te ruimen. Een gedeelte van de bouwwerkzaamheden loopt ondanks de uitgevaardigde bouwstop overigens nog altijd gewoon door. Dit omdat het bouwtechnisch gezien onverantwoord is ze halverwege stil te leggen, zoals de constructie van een enorme glazen koepel. Of omdat de betreffende werkzaamheden niet vallen onder de ingetrokken vergunning. Met 225.000 m2 is Zlote Tarasy een van de grootste projecten die momenteel in ontwikkeling zijn in Europa. Het project omvat ondermeer 63.500 m2 winkels, 45.000 m2 kantoren, een megabioscoop en 1664 parkeerplaatsen. ‘We betreuren het uitstel, maar we zullen hiervan geen directe nadelige financiële gevolgen ondervinden, omdat onze betrokkenheid pas begint op het moment van de turnkey oplevering’, benadrukte Rodamco Europe CEO Maarten Hulshoff in een persverklaring. ‘We lopen geen enkel ontwikkelrisico.’ Indirect is er overigens wel degelijk enige invloed op de toekomstige financiële resultaten, omdat het betekent dat Rodamco Europe een half jaar later dan gepland huurinkomsten genereert uit deze toekomstige belegging. Rodamco Europe zal een 50 procent deelname verwerven in Zlote Tarasy zodra het project is opgeleverd. Dat is nu dus voorzien in het voorjaar van 2006. De overeengekomen aankoopsom bedraagt circa 160 miljoen euro.     

Reageer op dit artikel