nieuws

resultaat ing real estate neemt met 4,4 procent af

Financieel

Het resultaat van ING Real Estate over 2005 voor belastingen is met 4,4 procent afgenomen tot 349 miljoen euro (was in 2004: 365 miljoen euro).

Dit mindere resultaat was geheel te wijten aan de ontwikkelingstak van het bedrijf. ING RE Development behaalde over 2005 een aanzienlijk slechter resultaat door afboekingen ter hoogte van 78 miljoen euro. Ruim 40 miljoen hiervan werd in het laatste kwartaal van 2005 afgeboekt op projecten in Polen (Zlote Tarasy) en Tsjechië. Door deze afboekingen moesten de verantwoordelijk directeuren Paul Trip en Jan Eijkemans het veld ruimen. De RAROC (het naar risico gewogen rendement op kapitaal) van ING Real Estate voor belastingen nam in 2005 af van 40,9 procent in 2004 naar 27,5 procent het afgelopen jaar.De resultaten van de twee andere divisies van ING Real Estate – Finance en Investment Management – waren echter in 2005 zeer goed. De Finance-portefeuille profiteerde van lagere risicokosten en nam toe van 17,1 miljard euro naar 20,3 miljard euro. De Investment Management-portefeuille nam met 52 procent in omvang toe naar 47,1 miljard euro. Deze spectaculaire groei was onder meer te danken aan de verwerving van de vastgoedportefeuilles van Gables Residential Trust in de VS en de Abbey National-portefeuille in het VK. Verder werden er dertien nieuwe fondsen in de markt gezet, waaronder een beursgenoteerd fonds in het Verenigd Koninkrijk met een fondsvermogen van 700 miljoen euro en het ING Korea Property Investments Company met een beoogde omvang van 800 miljoen dollar. De ontwikkelingsportefeuille kwam in 2005 uit op 2,5 miljard euro, een groei van 0,4 miljard euro. De vastgoedportefeuille van ING Real Estate eind 2005 bedroeg in totaal 69,9 miljard euro, een toename van 39,5 procent in vergelijking met eind 2004.

Reageer op dit artikel