nieuws

rabo fel tegen afschaffing hypotheekaftrek

Financieel

Rabobank-topman Bert Heemskerk is fel tegen een mogelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.

Volgens de bank uit Utrecht staat alleen al de discussie over beperking van de aftrekpost gelijk aan spelen met vuur. Heemskerk waarschuwde dat verlaging van de aftrek de huizenprijzen en de economische groei in Nederland zal raken. De bestuursvoorzitter deed zijn uitspraken tijdens een presentatie over de jaarresultaten van Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker in Nederland. In het parlement tekent zich een meerderheid af bij linkse partijen die de hypotheekrenteaftrek op de helling willen zetten. Het terugdringen van de aftrekpost zal voor huizenbezitters hogere maandlasten tot gevolg hebben. ‘Je mag verwachten dat het een zwaar negatief effect heeft op de consumentenuitgaven. Zij zullen moeten gaan sparen en dan zal de economische groei, die net op gang komt, weer stagneren’, aldus Heemskerk. Hij voorziet tevens dat consumenten minder snel een woning zullen kopen. Een waardedaling van vastgoed is het logische gevolg. ‘We zijn ervan overtuigd dat de huizenprijzen zullen zakken. Mensen worden gewoon armer.’ Diverse organisaties hebben in de afgelopen weken gepleit voor behoud van de aftrekregeling. De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland presenteerden vorige maand een notitie waarin staat dat aantasting van de renteaftrek onwenselijke vertrouwensschokken in de economie veroorzaakt. De koepel voor bouwbedrijven en projectontwikkelaars NVB voorspelde recent dat een beperking desastreuze gevolgen zal hebben voor de woningmarkt.

Reageer op dit artikel