nieuws

PGGM brengt omvang vastgoedportefeuille terug

Financieel

Pensioenfonds PGGM heeft de waarde van de vastgoedportefeuille in 2003 met bijna 10 procent zien dalen naar 6,3 miljard euro.

Dit kwam deels door waardedalingen van de beleggingen, maar vooral door desinvesteringen. Het pensioenfonds verkocht vorig boekjaar voor 1,5 miljard aan vastgoed, terwijl het voor 1 miljard euro aankocht.Door de verkopen en waardedalingen van 227 miljoen euro en tegelijkertijd de waardesprong van gewone aandelen, is het percentage vastgoed in de totale beleggingsportefeuille van het fonds vorig jaar gedaald van 15,5 naar 11,9 procent. Dat is beneden het strategische streefpercentage van 13 procent dat PGGM aanhoudt. De totale beleggingsportefeuille van het pensioenfonds is bijna 53 miljard euro groot en steeg vorig jaar met ruim 7,5 miljard euro, vooral in de categorie aandelen en deelnemingen.Het rendement op de vastgoedportefeuille bedroeg in 2003 8,6 procent, het laagste rendement in de afgelopen 5 boekjaren. Wel was het vastgoedrendement 1,5 procentpunt hoger dan de WM benchmark waarmee PGGM haar prestaties vergelijkt. Het rendement op de totale beleggingsportefeuille bedroeg in 2003 15 procent. In 2002 werd nog een negatief rendement van 7,3 procent gerealiseerd.PGGM’s grootste vastgoedbelegging is nog altijd het belang van bijna 1,1 miljard in vastgoedfonds Rodamco Europe. Het belang in Amvest van 714 miljoen euro is goed voor een tweede positie in de top 10 van vastgoedbeleggingen. Derde ‘Nederlandse’ belegging in de lijst is het belang ter waarde van 169 miljoen euro in VastNed Retail, goed voor een zevende positie.

Reageer op dit artikel