nieuws

pensioenfondsen profiteren van opleving beurzen

Financieel

De twee grootste pensioenfondsen van Nederland hebben afgelopen jaar sterk geprofiteerd van het gunstige beleggingsklimaat.

Ambtenarenfonds ABP en het pensioenfonds voor de zorgsector PGGM zagen hun vermogen samen met meer dan 34 miljard euro toenemen. Het rendement over het eigen onroerend goed en van de vastgoedfondsen kwam voor ABP uit op 18,1 procent. In het vierde kwartaal van 2005 bedroeg het rendement op die categorie beleggingen 3,7 procent. Hoewel een mooi vastgoedresultaat is het toch beduidend minder dan de 30,5 procent die ABP over 2004 kon schrijven. Door de aanhoudend lage rente wisten de beide pensioenfondsen echter niet uit de gevarenzone te komen, zo blijkt uit de gepubliceerde cijfers. Toezichthouder De Nederlandsche Bank vindt dat zowel ABP als PGGM nog te weinig vet op de botten heeft. De twee fondsen zitten in een zogenoemde herstelfase, die hun vrijheid van handelen beknot. De lage rente speelt daarbij een belangrijke rol, omdat deze veel invloed heeft op de mate waarin fondsen in de toekomst hun pensioenen kunnen uitkeren. Bij een kleine rentestijging schiet de barometer hiervoor, de dekkingsgraad, omhoog. Afgelopen jaar behaalde ABP een jaarrendement van 12,8 procent. Het vermogen nam daarmee met 22,6 miljard euro toe tot 190,7 miljard euro. In 2004 bedroeg het rendement nog 11,5 procent. Bij PGGM kwam het jaarrendement uit op 16,3 procent tegen 11 procent in 2004. Het vermogen van het pensioenfonds voor de zorgsector steeg met 11,6 miljard euro naar 71,5 miljard euro. De opleving op de aandelenbeurzen leverde een belangrijke bijdrage aan de verdiensten. ‘We zijn zelf ook wel enigszins verrast door deze rendementen’, aldus vermogensbeheerder Roderick Munsters van ABP. Directielid Els Bos van PGGM sprak zelfs van een ‘fantastisch beleggingsjaar’.

Reageer op dit artikel