nieuws

Pensioenfonds Landbouw scoort boven ROZ/IPD

Financieel

Het Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw heeft de waarde van zijn vastgoed vorig jaar zien toenemen met totaal 66 miljoen euro tot 1,33 miljard euro.

Eind 2002 bedroeg de waarde 1,26 miljard euro. Het totaal rendement kwam uit op 8,8 procent, beduidend hoger dan de ROZ/IPD-index (7,3 procent). Er werd voor 37,5 miljoen euro aan nieuwbouwprojecten aan de vastgoedportefeuille toegevoegd. De investeringen kwamen uit op 5,8 miljoen euro, terwijl de vermogensaanwas door herwaardering 37 miljoen euro bedroeg. Er werd voor bijna 20 miljoen euro vastgoed verkocht. Verkocht werden een winkel-/woningcomplex te Geldrop, een perceel grond te Rosmalen (waarvoor een bouwclaim werd teruggekregen) en een appartementencomplex te Arnhem. Verder werden 41 woningen, twee garages en een klein perceeltje grond individueel verkocht uit uitpondprojecten. De portefeuille bestaat voor 80 procent uit woningen, 8,9 procent winkels, 8,7 procent kantoren en 2,4 procent gemengd gebruik. Het indirect vastgoed wordt gevormd door een deelname in NS Vastgoed (beurswaarde ultimo 2003 10,8 miljoen euro) en parkeeronderneming Q-Park (beurswaarde ultimo 2003 7,5 miljoen euro).    

Reageer op dit artikel