nieuws

Ook Rodamco Europe kiest voor Franse SIIC-status

Financieel

Rodamco Europe heeft ook gekozen voor het SIIC-regime in Frankrijk.

De SIIC-status houdt een belastingvrijstelling in voor inkomen uit Frans onroerend goed evenals voor vermogenswinsten daarop. Het eveneens Nederlandse beursgenoteerde vastgoedfonds Wereldhave ging Rodamco Europe reeds voor. Het SIIC regime is vergelijkbaar met de Nederlandse fiscale status van Fiscale Beleggingsinstelling. De afkorting SIIC staat voor Sociétés d’investissements immobiliers cotées. Het SIIC-regime is van toepassing voor Rodamco Europe met ingang van 2004. CEO Maarten Hulshoff: ‘We beginnen met ongeveer een derde van onze Franse portfolio, maar in de toekomst, zou Rodamco Europe de toepassing van het SIIC regime verder kunnen uitbreiden.’ De totaalwaarde van de onroerend goed portefeuille in Frankrijk is 1,1 miljard euro; het SIIC regime is van toepassing op een deel van de portfolio met een waarde van ongeveer 320 miljoen euro. De SIIC-status vereist dat tenminste 85 procent van de vrijgestelde exploitatiewinsten evenals 50 procent van de vrijgestelde vermogenswinsten op het onroerend goed als dividend worden uitgekeerd. Tevens vereist het SIIC-regime dat het moederbedrijf genoteerd is aan de effectenbeurs van Parijs. Rodamco Europe heeft sinds enkele jaren een notering op Euronext Parijs. Het aannemen van de SIIC-status gaat gepaard met eenmalige belastingkosten van ongeveer 12 miljoen euro, die grotendeels bestaan uit de zogenaamde exit tax van 16.5 procent over het verschil tussen de marktwaarde en de fiscale boekwaarde van het onroerend goed. Deze eenmalige belastingkosten worden reeds gedekt door een voorziening per jaar-einde 2003 en zullen dus geen negatieve gevolgen hebben op de nettowinst van 2004 van Rodamco Europe.

Reageer op dit artikel