nieuws

Nederland bungelt onderaan bij afschrijvingen op vastgoed

Financieel

Nederland komt als hekkensluiter tevoorschijn uit een internationaal onderzoek naar de afschrijvingssystemen voor vastgoedinvesteringen in zeven Europese landen.

Alleen in ons land moet rekening worden gehouden met een restwaarde van de opstallen. In plaats van een aanscherping van het huidige systeem van afschrijven en herinvesteren zoals de Nederlandse Belastingdienst wil, moet het daarom juist worden versoepeld. Dat concludeert de Vereniging van Institutionele Beleggers, Nederland (IVBN) op basis van de onderzoeksuitkomsten. Afschrijving op vastgoed is al jaren een twistpunt tussen de Nederlandse Staat en vastgoedbeleggers. Het internationale onderzoek is verricht door Deloitte in opdracht van de IVBN en al enige tijd geleden aangeboden aan het ministerie van Financiën. In het kader van het onderzoek werd een vastgoedinvestering van 10 miljoen euro met elkaar vergeleken in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en België. Vooral als het gaat om de behandeling van de aanvullende kosten bij een aankoop – zoals notariskosten, BTW, adviseurskosten, registratiekosten en taxatiekosten – komen er sterke verschillen naar voren.Volgens IVBN-directeur Frank van Blokland komt Nederland als slechtste uit de bus door een combinatie van lage afschrijvingspercentages en de beperkingen aan de afschrijvingsbasis. ‘Alleen in Nederland moet namelijk rekening worden gehouden met een restwaarde van de opstallen. Dat beperkt de afschrijvingsbasis aanzienlijk.’ Over grond mag in vrijwel geen enkel land worden afgeschreven, behalve in Italië. Die beperkingen tezamen maken dat in Nederland het laagste afschrijvingsbedrag overblijft als je hier 10 miljoen euro in vastgoed investeert. In plaats van een aanscherping van het huidige systeem zoals de Nederlandse Belastingdienst wil, moet het daarom juist versoepeld worden.’ Uit het onderzoek komen Groot-Brittannië (met uitzondering van woningbeleggingen) en Italië als meest aantrekkelijk naar voren. De Britten kennen overigens niet echt een afschrijvingssysteem, maar wel een enigszins met een investeringsaftrek vergelijkbare faciliteit.    

Reageer op dit artikel