nieuws

meer buitenlandse interesse in vastgoed nederland

Financieel

Buitenlandse bedrijven investeren steeds meer in Nederlands vastgoed.

Vorig jaar was al bij meer dan de helft van alle vastgoedtransacties een buitenlandse partij betrokken. In de toekomst groeit dat naar wel 75 procent. Die voorspelling doet bedrijfsmakelaar Jones Lang LaSalle in zijn Beleggingsmarktspecial 2006, een rapport over beleggingen op de Nederlandse vastgoedmarkt. De groeiende buitenlandse interesse komt doordat rendementen hier relatief hoog en stabiel zijn, aldus Jones Lang LaSalle. Met name kantoren op goede locaties lokken Duitse banken, zoals Deutsche Bank en Sal Oppenheim. Maar ook bedrijfsruimte, bijvoorbeeld voor logistiek, wekt belangstelling bij de oosterburen. Verder vergroten participatiemaatschappijen, zoals bijvoorbeeld het Amerikaanse Kohlberg Kravis Roberts, hun aanwezigheid. Rendementen staan in Nederland wel onder druk. Aan de ene kant stijgen de prijzen door de grote vraag. Aan de andere kant wordt de financiering duurder door de stijgende rente. Per eind volgend jaar kunnen rendementen met een half procent dalen tot 5 rond de procent, zo denkt Jones Lang LaSalle. Volgens de adviseur is het klimaat in Nederland daarmee nog altijd beter dan veel andere Europese landen. In de Nederlandse vastgoedmarkt ging vorig jaar ruim 7 miljard euro om tegen gemiddeld 5 miljard in de voorgaande jaren. Het recordniveau kwam door de verkoop van de vastgoedbezittingen van Vendex KBB. Deze transactie verhoogde de totale investeringen met bijna 1,4 miljard euro. In Europa belandde Nederland daarmee op de vijfde plaats, achter Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Zweden.Een gedetailleerd verslag van de Beleggingsspecial van Jones Lang LaSalle 2006 staat in Vastgoedmarkt van maart 2006, die vandaag verschijnt.

Reageer op dit artikel