nieuws

langer vastzetten hypotheekrente meer populair

Financieel

Het maakt voor de maandlasten van consumenten steeds minder uit of ze kiezen voor een korte of lange rentevasteperiode bij hun hypotheek.

De rentetarieven op hypotheken met een korte en lange rentevasteperiode kruipen namelijk steeds dichter naar elkaar toe. Deze ontwikkeling plus het besef dat de rente momenteel historisch laag is en er mogelijk een stijging is te verwachten, maken dat de populariteit van hypotheken met een lange rentevasteperiode toeneemt. Uit recente cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat de omzet aan nieuwe hypotheken met een rentevasteperiode van vijf tot tien jaar in 2005 is verdubbeld tot een bedrag van 4 miljard euro. Het aandeel hiervan in de omzet van alle nieuwe hypotheken steeg hiermee van 31 procent begin 2005 naar 44 procent eind 2005. Ook de maandelijkse omzet van hypotheken met een rentevasteperiode van meer dan tien jaar is in de laatste drie maanden van vorig jaar verder gestegen. Het gaat om een verviervoudiging naar een niveau van 1,2 miljard euro per maand sinds het begin van de stijging in het voorjaar van 2005. Deze ontwikkeling is voor de Vereniging Eigen Huis een bevestiging van hun advies nu te overwegen de hypotheekrente voor langere tijd vast te zetten.

Reageer op dit artikel