nieuws

Lager bod op Vendex KBB

Financieel

Investeerders hebben hun bod op detailhandelsconcern Vendex KBB verlaagd.

De geldschieters Kohlberg Kravis Roberts & Co, Change Capital Partners en AlpInvest Partners, willen geen 16 euro per aandeel betalen voor Vendex KBB, maar 15,40 euro. Ze hebben het bod verlaagd omdat de markt zwak blijft en de vooruitzichten onzeker zijn. Ook de matige prestaties van het warenhuisconcern spelen een rol.Dat hebben de partijen gisteren laten weten. Verder denken de investeerders dat het herstelproces bij de verschillende bedrijfsonderdelen langer duurt dan aanvankelijk werd verwacht. Zo bleek aan het begin van deze maand bij de presentatie van de jaarcijfers dat modedochter M&S in de problemen is geraakt. Verder is Vendex KBB druk doende om de kwakkelende warenhuisketen V&D weer op poten te krijgen. Bij dit onderdeel sluit het concern winkels en gaat het inkoopsysteem op de schop. Het eerste kwartaal van het boekjaar 2004/2005 is moeizaam begonnen. Daardoor komt het operationeel resultaat lager uit dan in dezelfde periode een jaar eerder, is de verwachting die Vendex KBB maandag uitsprak.Alle ontwikkelingen leidden tot nieuwe gesprekken tussen de investeerders, banken en onderneming. Volgens de drie investeerders ondersteunen ook de raad van commissarissen en de hoofddirectie van het warenhuisconcern het lagere bod. De raad van commissarissen stapt op, nadat het bod gestand is gedaan. ‘Ieder lid heeft daarvoor zijn eigen persoonlijke reden’, aldus directievoorzitter P. Hamming. Verder zei Hamming dat er zeer kritisch is gekeken. ‘De werkloosheid neemt toe en het gaat minder goed in de detailhandel. Dit is echt het beste bod. Die 16 euro bleek niet haalbaar.’Het verlagen van het bod heeft voor het bedrijf zelf nog wel een gunstige uitwerking. De drie bedrijven willen hun investering gelijk houden. Dus het verschil in prijs komt ten gunste aan Vendex KBB zelf. Het concern krijgt daarom 54 miljoen euro extra overgemaakt. Het concern leidt al jaren een moeizaam bestaan, vooral door de karige prestaties van de V&D-warenhuizen. Het bedrijf zette zichzelf enige maanden geleden in de etalage. Destijds vertelde het bedrijf dat er een bod van 14 euro op tafel lag.Vendex KBB bestaat naast de warenhuisketens de Bijenkorf, V&D en Hema ook uit de retailketens Praxis, Formido, Dixons, Dynabyte, Claudia Sträter, Hunkemöller, Contact, Schaap & Citroen, Prijstopper, Modern Electronics, It’s, M&S Mode en Brico. Het ligt voor de hand dat er bedrijfsonderdelen worden afgestoten.

Reageer op dit artikel