nieuws

kempen zet duits woningfonds op reduce

Financieel

Met een ?reduce’ aanbeveling is de Amsterdamse zakenbank Kempen & Co gisteren begonnen met het volgen van Gagfah, het grootste beursgenoteerde woningfonds van Duitsland.

Volgens vastgoedanalist Remco Simon is het fonds flink overgewaardeerd. Gagfah noteert op een premie van maar liefst 126 procent. De enorme premie is vooral het gevolg van de hoge groeiverwachtingen van beleggers. Duitse woningportefeuilles zijn erg in trek bij buitenlandse investeerders, omdat zij (nog altijd) redelijk goedkoop zijn. Het risico van prijsdalingen is bovendien beperkt. Door portefeuilles uit te ponden kunnen hoge winsten worden gemaakt.De situatie op de directe vastgoedmarkt en de hoge ambities van het management van Gagfah rechtvaardigen volgens Simon niet de enorme premie op de beurskoers van Gagfah. Het management wil de portefeuille van 151.000 huurwoningen met een waarde van 7,8 miljard euro de komende vijf jaar verdubbelen. Het in Luxemburg geregistreerde fonds is sinds oktober 2006 genoteerd aan de beurs van Frankfurt. Fortress Investment Group LLC bracht toen een belang van 19,95 procent naar de beurs. De Amerikaanse investeringsmaatschappij houdt nu nog 71 procent van de aandelen. Fortress verwierf Gagfah GmbH in 2004 en voegde daar vervolgens nog twee grote Duitse portefeuilles aan toe via de overname van NILEG (2005) en WOBA (2006).Sinds de beursintroductie is Gagfah het gesprek van de dag in Duitsland. Door de IPO is de marktkapitalisatie van de nog altijd zeer bescheiden beursgenoteerde Duitse vastgoedsector met 5,5 miljard euro gestegen tot ongeveer 17 miljard euro. Een stijging van maar liefst 50 procent dus. In het voorstel van het Duitse kabinet voor de lancering van de Duitse REIT zijn beursgenoteerde woningfondsen uitgesloten. Kempen & Co heeft op Gagfah een koersdoel afgegeven van 19,50 euro. Gisteren sloot het fonds 3 procent lager op 24,10 euro. De enige andere Europese ?broker’ die het spraakmakende Duitse fonds volgt, is Lehman Brothers. De Britse vastgoedanalisten hebben Gagfah op ?hold’ staan met een koersdoel van 23 euro.

Reageer op dit artikel