nieuws

kardan: een van beste vijf beursintroducties

Financieel

Het gemengde vastgoedfonds Kardan (genoteerd, +220,4 procent) behoort tot een van de beste vijf beursintroducties van het afgelopen jaar.

De andere vier zijn: Innoconcepts (genoteerd; +708,5 procent), Benckiser(gefuseerd; +367,5 procent), Endemol I (overgenomen; +255,4 procent) en Beter Bed (genoteerd; +175,5 procent). Dat blijkt uit een onderzoek van de VEB. Volgens de VEB renderen beursintroducties (IPO’s) ondermaats. De VEB verrichtte onderzoek naar de prestaties van beursintroducties in de periode 1996-2005. In deze periode gingen zeventig ondernemingen (exclusief vastgoed en beleggingsfondsen) naar de beurs. hiervan staan er 45 (64 procent) beneden de introductiekoers en 25 (36 procent) boven de introductiekoers. De mediaan ligt op een koersverlies van 28 procent. Maar liefst acht van de in 1996-2005 geïntroduceerde bedrijven zijn inmiddels failliet verklaard. De VEB heeft de volgende aanbevelingen voor beleggers: vanwege de ondermaatse prestaties van beursintroducties is er geen reden om overhaast bij een IPO in te schrijven. Zelfs bij de succesvolle beursintroductie van TomTom hadden beleggers later nog de kans de aandelen beneden de introductiekoers (17,50 euro) te kopen. Beursintroducties kennen een bovengemiddeld risico.

Reageer op dit artikel