nieuws

hypotheekschuld ‘verbazingwekkend’ hoog

Financieel

De hoogte van de gemiddelde hypotheekschuld is in Nederland veel hoger dan in andere Europese landen.

Dit blijkt uit het jaarlijkse internationale vergelijkend woningmarktonderzoek van RICS, the Royal Institution of Chartered Surveyors.RICS noemt de hoogte van de hypotheekschuld van veel Nederlandse woningbezitters ‘verbazingwekkend’. Niet minder dan 60 procent van de nieuwe hypotheekleningen heeft een lening/waardeverhouding van meer dan 100 procent, zo becijfert de internationale organisatie van vastgoeddeskundigen. Feitelijk is de gemiddelde lening/waardeverhouding bij de nieuwe groep hypotheeknemers 113 procent. De gemiddelde prijsstijging in Nederland bedroeg het afgelopen jaar zo’n 5 procent. De waardestijging van woningen in Estland is met 28 procent het hoogst. Met name de Estse hoofdstad Tallinn kent enorme prijsstijgingen. Maar ook in Denemarken (+22 procent), Spanje (+15 procent), Zweden (+12 procent) en Frankrijk (+10 procent) liep de waardestijging in de dubbele cijfers. Landen als Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk kenden in 2005 een stabiele woningmarkt. De onderzoekers van RICS analyseerden in achttien Europese landen de woningmarkt. Het onderzoek constateert dat het zwaartepunt van de waardestijging in de woningmarkt richting Noord-Europa verschuift. In voorgaande jaren waren de hoogste prijsstijgingen van woningen met name rond de Middellandse Zee te zien.

Reageer op dit artikel