nieuws

Herwaardering bezorgt Rodamco Europe winstgroei

Financieel

Rodamco Europe heeft het afgelopen kwartaal fors meer winst gemaakt.

De nettowinst van de vastgoedbelegger kwam uit op 114,2 miljoen euro, een stijging van 144 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. De winststijging komt voor het grootste deel op het conto van de waardering van beleggingen, die voor meer geld in de boeken kwamen te staan. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die de vastgoedonderneming heeft gepubliceerd. De herwaardering van vastgoedinvesteringen droeg voor 27,4 miljoen euro bij aan het resultaat. In dezelfde periode vorig jaar leverde de herwaardering een min van 23,4 miljoen euro op. Vooral de winkelcentra die Rodamco in Nederland bezit, stegen in waarde, met 12 miljoen euro. De nettowinst over de eerste negen maanden van 2004 samen steeg daardoor met 42,6 procent naar 298,6 miljoen euro (was over dezelfde periode 2003: 209,4 miljoen euro). Het directe beleggingsresultaat van de vastgoedondernemer steeg afgelopen kwartaal met ruim 13 procent tot 84,7 miljoen euro (was 74,9 miljoen euro). Over de eerste negen maanden van dit jaar steeg aldus het directe resultaat met 9,1 procent naar 245,5 miljoen euro, met een stijging van 10,1 procent van de bruto huuropbrengsten. Het directe resultaat is het bedrag dat Rodamco Europe verdient met de exploitatie van vastgoed. De goede kwartaalcijfers hebben Rodamco ertoe gebracht de winstverwachting voor 2004 te verhogen. Bestuursvoorzitter Maarten Hulshoff rekent dit jaar op een stijging van het directe beleggingsresultaat met 7 procent. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers ging de topman nog uit van een winststijging met 5 procent. De gevolgen van herwaarderingen zijn in deze prognose niet meegenomen. Rodamco is de grootste belegger in Europees vastgoed met een beursnotering. De onderneming baat voornamelijk winkelcentra uit, in onder meer Nederland, Frankrijk, Zweden en in Centraal-Europa. Daarnaast exploiteert Rodamco Europe ook kantoren. Winkels/winkelcentra maakten eind september 2004 86 procent van de hele portefeuille van 7,3 miljard euro uit. Tegenover de media verklaarde bestuursvoorzitter Hulshoff gisteren niet uit te suiten dat dit jaar nog enige kantoren uit de portefeuille zullen worden verkocht. In de pijplijn zit voor volgend jaar nog eens voor 450 miljoen euro aan winkelvastgoed, zodat de portefeuille in de buurt komt van 8 miljard euro. Daarmee blijft Rodamco Europe ruimschoots het grootste genoteerde vastgoedfonds in Europa.De vastgoedbelegger wist zijn bezit ook opnieuw goed te verhuren. Afgelopen kwartaal werd 96,6 procent van het vastgoed verhuurd. Een jaar eerder bedroeg de bezettingsgraad 96,8 procent.     

Reageer op dit artikel