nieuws

Heijmans haalt winst vooral uit nieuwbouwwoningen

Financieel

Het bouw- en vastgoedontwikkelingsbedrijf Heijmans uit Den Bosch heeft het afgelopen halfjaar vooral veel geld verdiend met woningen bouwen.

Dat staat in contrast met de winst in het buitenland, want ondanks een omzet van 247 miljoen euro verdiende Heijmans daar niets.De Nederlandse markt voor nieuwbouwwoningen ziet er voor Heijmans goed uit. Het concern verkocht in de eerste helft van het jaar ongeveer 2200 woningen. ‘De gemiddelde prijs van deze woningen ligt op 250.000 euro’, zei bestuursvoorzitter G. Hoefsloot donderdag in Amsterdam bij de presentatie van het halfjaarresultaat. ‘De doorstroming moet nog goed op gang komen. Mensen zitten te wachten op kwalitatief goede woningen en niet op huizen aan de onderkant van de markt zoals sommige wethouders beweren.’Van het bedrijfsresultaat van 52 miljoen euro (plus 23 procent in vergelijking met 2003) is 72 procent afkomstig van de sector wonen en werken. Het omzetaandeel van deze tak is 55 procent. Heijmans boekte in het eerste halfjaar een omzet van 1,2 miljard euro. Dat was 3 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. De toename is geheel te danken aan acquisities. De nettowinst steeg met 14 procent naar 28 miljoen euro.Ongeveer 18 procent van de omzet (247 miljoen euro) komt uit Groot-Brittannië, Duitsland en België. Daar boekte Heijmans een bedrijfsresultaat van nul. ‘We zijn hoopvol dat er aan het einde van het jaar toch een positief resultaat uitkomt’, zei Hoefsloot. ‘In Groot-Brittannië (omzet 84 miljoen euro) gaat het heel goed. In Duitsland zijn we heel klein (omzet 23 miljoen euro) en maken we licht verlies. We houden daar onze tenen in het water om de temperatuur te voelen.’In België had Heijmans maar een omzet van 140 miljoen euro. ‘Daar bestaat grote concurrentie in de sectoren appartementen en grote infrastructurele werken. Op dat gebied zijn wij actief’, aldus Hoefsloot. ‘In de afgelopen maanden boekten we er een licht verlies. Ik heb echter goede hoop dat we er in de tweede helft van het jaar winst gaan maken.’Vooral in de sector weg- en waterbouw heeft Heijmans herstructureringen doorgevoerd. In vergelijking met een jaar geleden werken er nu 700 minder mensen bij het concern. Hoefsloot voorziet voorlopig geen verder banenverlies. ‘We zien dat de winstmarges bij dit bedrijfsonderdeel iets aantrekken, net als het aanbod. Wat opvalt, is dat bij aanbestedingen minder bedrijven inschrijven. Er is een flinke sanering gaande.’Heijmans is positief over het verloop van de tweede helft van het jaar. Over het hele jaar 2004 verwacht de onderneming dat het bedrijfsresultaat uitkomt boven dat van 2003 (112 miljoen euro). De nettowinst stijgt naar verwachting richting de 65 miljoen euro. Het concern waarschuwt wel dat het bij de verwachtingen geen rekening heeft gehouden met mogelijke gevolgen van onderzoeken van het Openbaar Ministerie en de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa naar de bouwfraude. Heijmans is een van de grotere partijen die van fraude wordt verdacht.     

Reageer op dit artikel