nieuws

GPR lanceert vastgoedindex voor REIT’s

Financieel

Global Property Research (GPR) lanceert een speciale index die het beleggingsresultaat meet van beursgenoteerde vastgoedfondsen die beschikken over een status als fiscale beleggingsinstelling naar het voorbeeld van de Nederlandse FBI of Amerikaanse REIT (Real Estate Investment Trust).

De nieuwe index Global GPR 250 REIT bestaat uit de 167 vastgoedfondsen van de bekende GPR 250 Index die over een dergelijke fiscaalvriendelijke status beschikken. Reden van de nieuwe index is volgens Frans Annokkee van GPR de toenemende populariteit van de REIT’s. ‘We spelen hiermee in op een duidelijke behoefte in de markt. Beleggers kijken steeds meer naar de REIT’s. Dat komt door het hoge gemiddelde dividend rendement van 7 procent.’ Volgens Annokkee liggen de prestaties van de GPR 250 REIT Index sinds 1990 gemiddeld twee keer zo hoog als de standaard GPR 250 Index. REIT’s zijn voor een belangrijk deel vrijgesteld van vennootschapsbelasting, mits zij hun fiscale winst binnen een bepaalde periode in de vorm van dividend doorsluizen naar hun aandeelhouders. Amerika, Australië en Nederland kennen al geruime tijd een dergelijk regime. De laatste jaren volgen steeds meer landen, zoals veel Aziatische landen, en sinds vorig jaar ook Frankrijk met de SIIC. Ook in landen als Groot-Brittannië, Duitsland en Finland zijn discussies gaande over een soortgelijke structuur. Nadeel van de nieuwe index is de zware invloed van de Amerikaanse REIT. Van de 167 vastgoedfondsen met een totale freefloat marktwaarde van 262 miljard dollar komen er 122 uit de VS. Verder bestaat de index uit veertien Europese fondsen, twintig uit Oceanië (hoofdzakelijk Australië) en twee uit Afrika. Volgens Annokkee zal die onevenwichtigheid de komende jaren snel verdwijnen, nu de REIT-structuur over de hele wereld wordt ingevoerd.     

Reageer op dit artikel