nieuws

forse stijging mondiale vastgoedbeleggingen

Financieel

De wereldwijde commerciële vastgoedbeleggingen in 2005 bedroegen 383 miljard euro.

Er waren 21 meer transacties dan in 2004. Een en ander blijkt uit het internationale vastgoedbeleggingsrapport van Jones Lang LaSalle, dat gisteren tijdens de Mipim in Cannes werd gepresenteerd. Voorts blijkt dat Noord-Amerika het grootste beleggingsdoel blijft (bijna de helft van alle transacties), terwijl Asia Pacific met bijna 56 de sterkste groei van de jaarlijkse transacties realiseerde. Grensoverschrijdende beleggingen (als deel van de totale beleggingen) stegen van 29 in 2004 tot 35 in 2005, en bereikten daarmee 132 miljard euro. Meer dan tweederde van deze transacties werd in Europa gerealiseerd. De intercontinentale beleggingstransacties schoten met veertig omhoog en vormen nu bijna een kwart van de totale wereldwijde transacties. Dit had de meeste gevolgen in het Europese continent, dat zestig van de intercontinentale aankopen aantrok, terwijl de Verenigde Staten het meest populaire land was voor intercontinentale beleggingen, gevolgd door Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Zweden. Internationale kapitaalbronnen van fondsen domineerden de intercontinentale beleggingen in 2005, met ongeveer 26,5 miljard euro aan de aankoopzijde 23,3 miljard euro aan de verkoopzijde. Dit is volgens Jones Lang LaSalle een indicatie dat deze beleggers hun internationale vastgoedportefeuilles actief beheren, om zo een hogere opbrengst en een internationale diversificatie te realiseren. Ook al namen de Amerikaanse en Australische beleggers elk veertien van de intercontinentale aankopen voor hun rekening, toch bleven de beleggers uit het Midden-Oosten met 8 miljard euro ook een belangrijke bron van het intercontinentale kapitaal. Ze kochten zowel in Europa als in Zuid-Amerika grote volumes en namen daarmee dertien van de intercontinentale aankopen voor hun rekening. Tony Horrell, CEO van de Jones Lang LaSalle’s International Capital Group, verklaarde: ‘Omdat in toenemende mate in vastgoed wordt belegd, richt het beschikbare kapitaal zich meer en meer op zich herstellende en groeimarkten. De economische groei en het herstel van de vastgoedmarkt in Duitsland zette zich voort in 2005; de intercontinentale beleggers kochten voor 10,8 miljard US dollar (8,7 miljard euro) en verkochten voor 6,1 miljard US dollar (4,9 miljard euro). Anders dan bij andere, zich herstellende en weer groeiende, markten biedt Duitsland internationale beleggers een opmerkelijk aantal kansen; vooral retail blijkt populair te zijn, omdat het land een hoog rendement, een potentiële huurstijging en aanzienlijke mogelijkheden voor vermogensbeheer biedt.’Horrell vindt Japan in 2006 een markt om in de gaten te houden: ‘Door een vergelijkbaar aanhoudend economisch herstel en het eind van de deflatie in Japan zijn vastgoedbeleggers aangemoedigd weer naar de Japanse markt terug te keren, waardoor het rendement is gezakt en de prijzen zijn gestegen. Beleggingen stegen met 28 boven het niveau van 2004 en het grootste deel van de beleggingen werd gedaan door Japanse beursgenoteerde, niet-beursgenoteerde en institutionele fondsen. De winsten in Japanse bedrijven stegen weer, de werkloosheid en de leegstand van kantoren daalden, waardoor een sterk herstel in de huurdersmarkt in gang is gezet. Japan is een markt om in 2006 in de gaten te houden.’

Reageer op dit artikel