nieuws

Duitsland lastpost voor bouwbedrijf Bam

Financieel

Bam heeft een goed eerste halfjaar achter de rug.

Het grootste bouwbedrijf in ons land heeft alleen last van de moeilijke omstandigheden in Duitsland, waar vooral de kantorenbouw tegenzit. Nog dit jaar wil Bam daar reorganiseren, waardoor een ‘flink aantal’ van de bijna 1400 arbeidsplaatsen in dat land verloren zal gaan. Dat heeft bestuursvoorzitter W. van Vonno donderdag gezegd bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Alleen in Duitsland draaide Bam verlies, 9 miljoen euro, terwijl de andere onderdelen samen 39,4 miljoen netto verdienden. De omzet steeg voor het gehele concern autonoom met 2 procent en kwam uit op 3,35 miljard euro. ‘In Duitsland zien we de markt niet verbeteren. Het wordt krabben en bijten om eind dit jaar op de nullijn te komen’, aldus Van Vonno. De reorganisatie bij de kantorenbouwdivisie van onderdeel Wayss en Freytag moet daaraan bijdragen en verder een kleine winst in de tweede helft van het jaar. De orderportefeuille in het land is wel goed gevuld met werk voor ongeveer 28 maanden.Over Nederland, waar het concern bijna de helft van de omzet draait, is Van Vonno tevreden. Vooral de woningbouw ontwikkelt zich sterk. In de eerste zes maanden zijn 800 woningen via eigen projectontwikkeling verkocht. De kantorenmarkt blijft moeilijk maar het aantal niet verkochte vierkante meters valt mee. In Ierland, het Verenigd Koninkrijk, België en de Verenigde Staten zijn de resultaten goed. De orderportefeuilles zijn goed gevuld. Bedrijfsbreed genomen is het orderboek voor 9,7 miljard euro gevuld. Dat is 6,6 procent meer dan eind vorig jaar. Ongeveer de helft van de omzet van volgend jaar heeft Bam al veilig gesteld.Voor het hele jaar gaat het bedrijf uit van een omzet van 7 miljard bij een nettowinst van ongeveer 80 miljoen. De invloed van verdergaande boetes van de NMa zijn in dat bedrag niet meegenomen. Bam heeft eind vorig jaar een boete van 27,5 miljoen euro opgelegd gekregen voor verboden afspraken bij wegenbouwprojecten. Het concern heeft daartegen formeel bezwaar aangetekend. Van Vonno ziet graag dat de NMa nog dit jaar komt met een finale afrekening, waarbij ook de overtredingen bij andere projecten in wegenbouw en huizen- en kantorenbouw zijn meegeteld. ‘Als die zaken zijn afgewikkeld is de kou voor het grootste deel uit de lucht. We moeten er vanaf. Als bedrijf zijn we inmiddels al weer verder. Sinds 2002 doen we niet meer aan dat soort praktijken. Wat mij betreft kunnen de boeken dan dicht. Klaar, betalen, afgelopen.’Het bedrijf is in overleg met de NMa. Maar Van Vonno zegt niet te weten of dat tot een generieke regeling leidt voor de bouwbedrijven die uit eigen beweging hun fraudeboekhouding hebben ingeleverd. ‘Ik ken de inhoud van die regeling niet. En ik weet ook niet of die er komt’.     

Reageer op dit artikel