nieuws

Duitse open-end fondsen zien kapitaalstroom fors afnemen

Financieel

De toestroom aan nieuwe investeringsmiddelen bij de Duitse open-end fondsen is in januari 2004 fors afgenomen in vergelijking met een jaar eerder.

In de traditionele topmaand januari kwam bij de acht grootste fondsen dit jaar slechts 660 miljoen euro binnen. In januari 2002 werd nog 3,3 miljard euro aan nieuw te beleggen kapitaal verzameld. Als deze trend doorzet kan dat gevolgen hebben voor de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt, al lijken beleggers elkaar nog altijd te verdringen bij de verwerving goede objecten met een stabiel huurcontract.De kapitaaltoestroom in december en november 2003 was zelfs negatief doordat bij een van de fondsen een grote institutionele belegger besloot zich terug te trekken. In november kwam het saldo van toe- en uitstroom daarom uit op 90 miljoen euro negatief, in december op 1,1 miljard euro negatief. In november en december van 2002 werd nog respectievelijk 470 en 125 miljoen euro van beleggers ontvangen.Directeur Arnold de Haan van het grote Duitse open-end fonds Commerz Grundbesitz Investmentgesellschaft (CGI), dat in Nederland onder andere Mahler 4, de Millennium Tower en het Amstelveense stadshart in eigendom heeft, ziet het herstel van de aandelenmarkten als voornaamste verklaring voor de terugloop. ‘De algemene verwachting is dat de koersen gaan aantrekken, waardoor beleggers daar weer meer aandacht voor hebben. Zeker nu de rendementen op vastgoedbeleggingen wat terugvallen.’ Hele grote gevolgen voor de Duitse beleggingen in Nederland heeft de verminderde toestroom volgens hem niet. ‘Nederland is momenteel toch al niet bijzonder interessant en staat niet bovenaan het lijstje van beleggers.’Bij Hausinvest Europa, het vastgoedfonds van CGI, merkt De Haan ook dat er minder nieuwe beleggingsmiddelen binnen komen. Al benadrukt hij dat dit ook te maken heeft met de lancering van CGI’s nieuwe fonds, Hausinvest Global, dat begin maart het levenslicht ziet. ‘Daarom is er nu weinig verkoop bij Hausinvest Europa’, aldus de Haan, die vorig jaar 1,7 miljard euro aan vers kapitaal verwelkomde. In 2004 zal dat naar verwachting ‘op z’n minst’ 1,5 miljard zijn. In totaal verwacht De Haan dat de kapitaalinstroom bij de Duitse open-end fondsen op jaarbasis zal afnemen van 15 naar 6 tot 7 miljard euro.Een belegger die de afgelopen periode nog wel een hoge netto kapitaaltoestroom kende, is het vastgoedfonds Deka Immobilien Investments, dat vorig jaar van ING Real Estate Development het kantoorgebouw De Assurantiebeurs aan de Zuidas kocht. Naar verluidt is Deka in Nederland in onderhandeling over enkele zeer omvangrijke aankopen.Zie ook het februarinummer van Vastgoedmarkt, dat vandaag verschijnt.

Reageer op dit artikel