nieuws

dnb: recordbedrag aan hypotheken verstrekt

Financieel

In december 2005 hebben banken voor een recordbedrag van bijna 13 miljard euro aan nieuwe woninghypotheken verstrekt.

Dat meldt de Nederlandsche Bank in zijn maandelijkse Statistisch Bulletin. Nederlandse huizenkopers hebben deze maand voornamelijk gekozen voor een hypotheek met een langere rentevaste periode van meer dan vijf jaar. De stijgende rente is een belangrijke reden voor deze toename. Begin dit jaar steeg het tarief op nieuw afgesloten hypotheekcontracten met een rentevaste periode tussen de vijf en tien jaar naar 4 procent. Ook de toenemende onzekerheid over het voortbestaan van de hypotheekrenteaftrek droeg volgens de banken bij aan de krachtige vraag naar langere hypotheken. Volgens voorlopige cijfers van de Nederlandsche Bank bedraagt de uitstaande schuld aan woninghypotheken per eind 2005 bijna 490 miljard euro. Juist gisteren waarschuwde de stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs in dagblad De Telegraaf consumenten hun hypotheekaanvraag te matigen. ‘We gaan ervan uit dat de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt en adviseren consumenten er rekening mee te houden dat de nettomaandlasten dan stijgen’, aldus directeur B. Seegers namens 9500 bij de stichting aangesloten hypotheekadviseurs.

Reageer op dit artikel