nieuws

Conflict ABN Amro Capital en Vos Logistics over vastgoedtransactie

Financieel

Tussen financier ABN Amro Capital en het internationale transportbedrijf Vos Logistics – met 3000 voertuigen de grootste vervoerder van Nederland – is een conflict ontstaan over een vastgoedtransactie uit 2002.

ABN Amro heeft de raad van commissarissen van Vos Logistics per brief in gebreke gesteld door de in zijn ogen onrechtmatige vastgoedtransactie. Vos Logistics zou vastgoed ter waarde van 20,7 miljoen euro hebben onttrokken aan de werkmaatschappij Vos Intermodal in Veendam. In deze werkmaatschappij heeft ABN Amro Capital een belang van 33,3 procent. De ‘verdwenen’ 20,7 miljoen euro zouden zijn doorgeschoven naar zusterbedrijven van Vos Intermodal, volgens Het Financieele Dagblad. De transactie maakte deel uit van een grotere, waarbij Vos Logistics in 2002 een aantal bedrijfspanden voor 55 miljoen euro verkocht aan de in Zwitserland gevestigde vastgoedonderneming Züblin. Het ging om een sale-and-lease-back-constructie met een looptijd van tien jaar. Dit bedrag is grotendeels geïnvesteerd in de financiering van het wagenpark. ABN Amro Capital zegt nu dat er nooit toestemming is gevraagd om de 20,7 miljoen euro uit de opbrengst voor de vestiging in Veendam zo aan te wenden. De bank wil dat het bedrag wordt teruggestort om de vermogenspositie van Vos Intermodal te herstellen. Volgens de statuten had ABN Amro Capital ook toestemming moeten geven.     

Reageer op dit artikel