nieuws

Bouwfonds wil stevige positie in Europa

Financieel

Bouwfonds heeft vorig jaar bijna 10.000 woningen verkocht. Dat aantal m

et groeien naar 15.000 in 2010, waarvan de helft in het buitenland. Nog dit jaar zal het bedrijf via een joint venture of acquisitie een positie verwerven op de Spaanse en/of Scandinavische woningmarkt.Dat bleek gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2004 van Bouwfonds. De ‘uitstekende jaarcijfers’ van de vastgoedonderneming waren al een dag eerder bekend geworden, toen het moederbedrijf, ABN Amro, zijn cijfers naar buiten bracht. Het moederbedrijf kwam toen opmerkelijk genoeg met een winst voor de dag van 270 miljoen euro voor Bouwfonds. Maar de vastgoeddochter zelf hield het op een nettowinststijging van 37 procent naar 285 miljoen euro. Volgens bestuursvoorzitter Henk Rutgers is het verschil vier jaar geleden ontstaan, ten tijde van de overname, door een andere waardering van de activa en passiva. ‘Maar dit is het laatste jaar dat we met verschillende cijfers komen,’ bezwoer hij.Het jaar 2004 was in veel opzichten zeer succesvol voor Bouwfonds, aldus Rutgers. ‘Niet alleen werd een recordresultaat behaald, er werd tevens gewerkt aan verdere expansie via de overname van projectontwikkelaar MAB.’ Door de overname van MAB is de grootste Nederlandse ontwikkelaar van woningen en commercieel vastgoed ontstaan. Bouwfonds is met haar ontwikkelingsactiviteiten buiten Nederland, vanuit meer dan twintig regiokantoren actief in Duitsland, Frankrijk en België. De activiteiten in al deze landen ontwikkelden zich positief. In het najaar werden in Nederland vijf winkelcentra en 700 woningen aan Fortis Vastgoed verkocht voor een bedrag van 460 miljoen euro; de grootste transactie ooit in Nederland.Geruchten als zou Bouwfonds nu mogelijk in de markt zijn voor de overname van Imca, het voormalige vastgoedbedrijf van Erik de Vlieger, werden door de Bouwfonds-topman naar het land der fabelen verwezen. ‘We hebben geen belangstelling voor die portefeuille. We zoeken onze verdere expansie bovendien vooral in Europa, niet in Nederland.’Rutgers hoopt binnenkort een joint venture of acquisitie bekend te kunnen maken in Spanje en/of Scandinavië. Verdere details wilde hij niet geven. Volgens hem zijn Spanje en Scandinavië de meest aantrekkelijke woningmarkten in Europa.

Reageer op dit artikel