nieuws

bedrijfsvastgoed voor mkb-ers vooral belegging

Financieel

Bedrijfsvastgoed is voor veel ondernemers voornamelijk een beleggingVoor veel kopers van bedrijfsvastgoed is het opbouwen van vermogen door een verwachte waardestijging de belangrijkste reden voor aankoop (34 procent).

De kostenvoordelen van kopen versus huren staat voor een tweede groep kopers voorop (29 procent). Dat blijkt uit een onderzoek van Staalbankiers en Lodder & Co Accountants onder 194 directeurgrootaandeelhouders (DGA’s) uit het midden-en kleinbedrijf (MKB). Volgens het onderzoek speculeren kopers duidelijk op de aanname dat het bedrijfsvastgoed een goede belegging is die in waarde zal stijgen. Dit komt nog eens naar voren bij de vraag hoe de kopers tegen het vastgoed aankijken. 85 Procent van de vastgoedeigenaren zien het vastgoed als een belegging (en bedrijfsmiddel). Slechts 15 procent van de vastgoedeigenaren ziet het eigen vastgoed alleen als een bedrijfsmiddel. Als belangrijkste motivatie voor de huurkeuze geven zij aan liever in de onderneming te investeren dan in de stenen (23 procent). Daarbij beschikte een deel van de huurders ook niet over voldoende financiële middelen om tot aankoop over te gaan (19 procent). Het kostenvoordeel van huren versus kopen komt voor de huurders op de vierde plaats.Het merendeel van de huurders (84 procent) blijkt ook tevreden met de destijds gemaakte keuze. Toch geeft maar liefst 60 procent aan dat zij in de toekomst wel bedrijfsvastgoed willen gaan kopen. Het lijkt erop dat de keuze voor huren of kopen samenhangt met de ondernemingsfase waarin de ondernemer zich bevindt. Uit het onderzoek komt namelijk naar voren dat het percentage huurders afneemt naarmate DGA’s langer eigenaar van de onderneming zijn. Mogelijk beschikken de meer volwassen ondernemingen over een grotere financiële ruimte volgens de onderzoekers en maken zij daardoor vaker de keuze voor koop.

Reageer op dit artikel