nieuws

bam groep kende sterk 2005

Financieel

BAM Groep heeft vorig jaar 153,3 miljoen euro nettowinst geboekt, een stijging van bijna 5 procent in vergelijking met 2004.

Het bouwbedrijf denkt dat een winst van 170 miljoen euro voor dit jaar haalbaar is. Vrijwel alle werkmaatschappijen van de bouwer droegen bij aan de verbetering van de resultaten. BAM profiteerde van een algemeen herstel van de Nederlandse bouwmarkt. Bij het onderdeel Wayss & Freytag in Duitsland wordt echter nog altijd verlies geleden. BAM voert er inmiddels een reorganisatie door en hoopt het verlies aan het einde van het jaar aanzienlijk te hebben gereduceerd. BAM heeft zelfs overwogen Duitsland de rug toe te keren. In de sector bouw en vastgoed zijn in 2005 vrijwel over de gehele linie goede resultaten behaald. De marge is licht verbeterd, terwijl de omzet is gedaald (-4 procent), voornamelijk door het selectieve aannemingsbeleid in Duitsland. In Nederland zijn vooral in de woningbouw goede resultaten behaald, niet in de laatste plaats door de toegenomen bijdrage uit eigen projectontwikkeling. In totaal zijn in 2005 7.500 woningen opgeleverd (2004: 7.000). Daarnaast zijn 1.850 woningen via eigen projectontwikkeling verkocht (2004: 1.700). De onverkochte voorraad binnen de BAM Groep ligt – zowel bij woningen als in kantoren – op een laag niveau (dertien woningen en 1.000 m2 kantoorruimte).De utiliteitsbouwmarkt vertoont voorzichtige tekenen van herstel, onder meer gesteund door de segmenten gezondheidszorg en onderwijs. BAM Vastgoed en BAM Utiliteitsbouw hebben (met derden) in Groningen het stadioncomplex Euroborg (20.000 zitplaatsen) gerealiseerd. HBG UK heeft in 2005 veel nieuwe opdrachten verworven. Recentelijk is met de bouw begonnen van het project 55 Baker Street in de Londense wijk West End. Hier ondergaat het voormalige hoofdkantoor van het warenhuis Marks & Spencer een complete metamorfose tot een multifunctioneel complex.De totale omzet van BAM daalde van 7,5 miljard euro naar 7,4 miljard door een selectief aannemingsbeleid in Duitsland. BAM mikt dit jaar op een omzet van ongeveer 8 miljard euro, geholpen door de bijdrage van de eind vorig jaar overgenomen projectontwikkelaar AM (het voormalige AM Wonen).Een uitgebreid interview met CEO Joop van Oosten in Vastgoedmarkt van maart 2006, die vandaag verschijnt.

Reageer op dit artikel