nieuws

AZL Vastgoed Woningen ziet winst teruglopen

Financieel

Het institutionele vastgoedfonds AZL Vastgoed Woningen heeft vorig jaar zijn totaalrendement zien teruglopen van 12,8 procent in 2002 naar 7,3 procent.

Het directe rendement is met 3,1 procent lager dan verwacht. Dit wordt onder andere veroorzaakt door een voorziening voor een mogelijke belastingnaheffing van 1,5 miljoen euro. Het totaalresultaat per gemiddeld uitstaand aandeel liep terug van 112,68 euro naar 69,15 euro. Het indirecte rendement is gedaald van 8,5 procent in 2002 (ruim 29 miljoen euro) naar 4,2 procent oftewel 15,4 miljoen euro. Ook het indirecte rendement ligt daarmee iets lager dan de verwachting voor 2003, maar past volgens de directie wel in het beeld van de marktontwikkeling. Door de matige economische omstandigheden in 2003 is de waardeontwikkeling op de woningmarkt afgevlakt. Het eindresultaat is wel positief: na een forse daling in het begin van het jaar hebben de prijzen zich hersteld. De gemiddelde huurverhoging in de portefeuille van AZL Woningen was in 2003 2,7 procent. Ondanks de huurverhoging zijn de huurinkomsten licht afgenomen door de verkoop van vier complexen: van 31,6 miljoen in 2002 naar 31,5 miljoen euro in 2003.De beleggingen in vastgoed daalden licht van 529 miljoen euro naar 527 miljoen euro. AZL Vastgoed Woningen verkocht in totaal 431 woningen met een opbrengst van 24,2 miljoen euro. Zo zijn onder andere de complexen Heisterberg in Heerlen, Neerbosscheweg in Nijmegen, Wilhelminasingel in Maastricht en Dublinstraat in Zoetermeer verkocht. De winst hierop was 3,1 miljoen euro. Er werden 51 eengezinswoningen in Budel verworven, die zijn verhuurd aan het Duitse leger, dat in die Brabantse plaats een basis heeft. AZL voorziet dat zowel het directe als het indirecte rendement over 2004 zal uitkomen op ongeveer 3,5 procent.     

Reageer op dit artikel