nieuws

‘amerikanen willen kwart nederlandse fondsen’

Financieel

Amerikaanse durfkapitalisten en private equity-investeerders zullen de komende twee jaar een kwart van de Nederlandse en Europese beursgenoteerde vastgoedfondsen opkopen.

Dat voorspelt directievoorzitter Jean Klijnen van Bouwfonds Asset Management uit Hoevelaken in het Financieele Dagblad. Klijnen noemt investeerders als Blackstone en Kohlberg Kravis Roberts, maar ook partijen uit de financiële wereld als Goldman Sachs en Merrill Lynch. Dat deze partijen interesse hebben in Nederlandse fondsen, heeft hij van enkele Amerikaanse private equity-investeerders vernomen. Diverse partijen zouden zich volgens hem al voorbereiden op grote overnames in de vastgoedsector.Klijnen baseert zijn voorspelling ook op de groei van de economie. Volgens hem zijn beleggers in een groeiperiode meer geïnteresseerd in nieuwe-economiefondsen dan oude-economiefondsen als vastgoed, omdat in de eerste categorie hogere rendementen worden verwacht. Daardoor zullen de vastgoedfondsen relatief minder waard worden en onder hun intrinsieke waarde gaan noteren. Op dat moment is het voor de Amerikanen interessant de fondsen van de beurs te halen, aldus Klijnen. Rodamco Europe herkent deze trend. Volgens een woordvoerder zijn private equity-partijen tegenwoordig vaak hun concurrent op de vastgoedmarkt. Bouwfonds, dat eigendom is van ABN Amro, staat overigens zelf ook te koop. Behalve Rabobank wordt ook de gelegenheidscombinatie Lehman Brothers en investeerder Cerberus genoemd als kandidaat-koper.

Reageer op dit artikel