nieuws

AM wil zelf in winkelcentra gaan beleggen

Financieel

AM wil zich, naast projectontwikkeling, gaan toeleggen op het beheer van de opgeleverde winkelcentra.

Het gaat om objecten die worden ondergebracht in twee fondsen die AM samen met een nog niet nader genoemde institutionele partij gaat opzetten in Centraal-Europa en Turkije. In dat laatste land heeft AM grootse plannen. Ook gaat AM participeren in het Zuid-Europa Fonds van ING Real Estate. ‘Het betekent een wezenlijke verandering van de strategie’, zei bestuursvoorzitter P. Noordanus gisteren bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Met deze nieuwe assetmanagementstrategie wil AM meedelen in de stijging van de waarde van winkelpanden nadat deze zijn opgeleverd. ‘Winkelcentra zijn de laatste jaren zo spectaculair gestegen na de verkoop dat het logisch is dat je daar van mee wilt profiteren’, aldus de topman. AM heeft in Midden-Europa een concreet begin gemaakt met het vastgoedbeheer. De vastgoedontwikkelaar wil daar in de tweede helft van dit jaar samen met ‘een grote institutionele instelling’ een beleggingsfonds lanceren. AM neemt een belang van 10 procent en krijgt ook de vastgoedontwikkeling in handen. Bestuurder H. van Veggel hoopt de partner al binnen een maand bekend te kunnen maken. Ook in Turkije en Zuid-Europa heeft AM concrete plannen voor het oprichten van beleggingsfondsen. Deze zomer heeft AM de Turkse projectontwikkelaar Turkmal overgenomen. ‘Turkije heeft een enorme groeipotentie omdat de markt voor winkelcentra daar ver achter loopt’, aldus Van Veggel. AM hoopt binnenkort een intentieovereenkomst te kunnen tekenen voor de oprichting van een dergelijk fonds. Het gaat om dezelfde institutionele partij als waarmee men in Centraal Europa denkt zaken te kunnen doen. AM heeft via Turkmal drie retailprojecten op stapel staan, en nog eens een optie op twee andere winkelontwikkelingen, die in het fonds kunnen worden ondergebracht. Het totale investeringsvolume bedraagt circa 700 miljoen euro. Het betreft ondermeer de ontwikkeling van een winkelcentrum van 150.000 m2 (Mega Center) in Istanboel en een winkelcentrum in Izmir van 60.000 m2. AM heeft eind augustus door de verkoop van Immovaria eindelijk definitief afscheid kunnen nemen van 80 procent van de resterende activiteiten van het voormalige NBM-Amstelland Duitsland. Het betrof een woningportefeuille die voor 100 miljoen euro in de boeken stond, maar voor 40 miljoen euro van de hand is gedaan. Een afboeking van 60 miljoen euro dus. De Duitse erfenis bestaat nu nog uit een aantal grondposities in Berlijn ter waarde van 20 miljoen euro. De projectontwikkelaar maakte al eerder bekend dat in de eerste helft van dit jaar 56 procent minder winst is geboekt. De onderneming kreeg te maken met procedurele vertraging in de ontwikkeling van grote winkelcentra. Noordanus benadrukte dat er ‘absoluut geen problemen waren met de afzet’. ‘Wij hebben in het eerste halfjaar wel de kosten gemaakt, maar de opbrengsten nog niet gerealiseerd.’

Reageer op dit artikel