nieuws

AM geeft winstwaarschuwing

Financieel

De projectontwikkelaar AM heeft dinsdag een winstwaarschuwing gegeven.

Het concern zei in een verklaring dat het de eerder voor dit jaar voorspelde stijging van de winst per aandeel met 5 tot 10 procent niet gaat halen. Dat heeft volgens AM te maken met de procedurele vertraging in de ontwikkeling van enkele grote winkelcentra. Naast vertragingen ziet AM ook lagere winstmarges op de Europese detailhandelsmarkten. AM ontwikkelt in Europa winkelcentra, woonwijken, stedelijke centra en kantoren. Het bedrijf ontstond in augustus 2002 door het samengaan van Amstelland en Multi Development Corporation (MDC). Twee grote winkelprojecten van AM in Parijs en Madrid met omzetvolumes van respectievelijk 225 miljoen euro en 300 miljoen euro liepen vertraging op. Een toenemend deel van de portefeuille van AM bestaat uit grote winkelcentra. Omdat het begin van de bouw en de verkoop hiervan medebepalend zijn voor het resultaat in een jaar, veroorzaakt de verschuiving naar grote projecten schommelingen in de winst. Vertraging van een project leidt tot het doorschuiven van het resultaat naar volgende jaren. De projectenportefeuille bleef volgens het concern de eerste zes maanden op peil. Het concern kan voorlopig nog 41.000 woningen ontwikkelen (eind juni vorig jaar 42.000). Verder had AM eind juni 2,6 miljoen m2 commercieel vastgoed in ontwikkeling (een jaar eerder 2,5 miljoen m2). Nadere details geeft AM op 8 september bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Dan wil het bedrijf ook dieper ingaan op de winstwaarschuwing. Voor de analisten van Petercam is de winstwaarschuwing aanleiding om hun aanbevelingen voor het fonds te wijzigingen van hold naar reduce.     

Reageer op dit artikel