nieuws

Altera koopt voor 100 miljoen vastgoed

Financieel

Vastgoedonderneming Altera Vastgoed heeft een redelijk goed eerste halfjaar achter de rug.

Het direct beleggingsresultaat in de sectoren woningen en bedrijfsruimten ging omhoog, terwijl in kantoren en winkels een even hoog direct beleggingsresultaat werd behaald als in de overeenkomstige periode vorig jaar. Voor totaal ruim 100 miljoen euro werden nieuwe objecten aangekocht. Er werd voor 16 miljoen euro verkocht.De waarde van de totale beleggingsportefeuille bedraagt momenteel 825 miljoen euro, verdeeld over de sectoren winkels, kantoren, woningen en bedrijfsruimten. Altera, een niet beursgenoteerd vastgoedfonds uit Haarlem, belegt uitsluitend in Nederlands vastgoed.De waarde van de winkelportefeuille steeg per saldo van 246 miljoen euro naar 295 miljoen euro. Begin 2004 heeft Altera een portefeuille van 38 verspreid gelegen A1-winkelpanden verworven voor 49,8 miljoen euro. Een deel daarvan (12,5 miljoen euro) is later weer verkocht. Ook trad een nieuwe aandeelhouder gefaseerd toe met 12 miljoen euro. De bezettingsgraad bedroeg ruim 98 procent. Het direct beleggingsrendement bleef met 3,3 procent (halfjaarbasis) ongeveer gelijk aan het eerste halfjaar 2003.Recent heeft het bedrijf besloten tot de acquisitie van een begin 2006 op te leveren kantoor in Rotterdam-Alexanderpolder van 4500 m2 dat voor 55 procent is voor verhuurd. Voor de resterende meters geldt een huurgarantie van de ontwikkelaar. De koopprijs bedraagt 13,4 miljoen euro. In het eerste half jaar is de kantoorportefeuille ongewijzigd gebleven. De waarde is 281 miljoen euro. De huidige bezettingsgraad van 96 procent zal door expiraties over geheel 2004 naar verwachting teruglopen tot 94 procent.Het direct beleggingsrendement van de sector bedrijfsruimten is in het eerste halfjaar gestegen van 3,4 procent naar 3,8 procent. Het indirect beleggingsrendement steeg van 0,7 procent negatief naar 0,3 procent positief. De bezettingsgraad is met 97 procent hoger dan in de vorige verslagperiode. De portefeuille heeft een waarde van 140 miljoen euro.Het totaal beleggingsresultaat van de woningen groeide van 1,6 procent naar 2 procent. Dat vloeide voort uit herwaardering en verkoopresultaten.     

Reageer op dit artikel