nieuws

afm onderzoekt effect zelfregulering cv-sector

Financieel

Financieel toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoekt de komende maanden of de initiatieven van de aanbieders van vastgoedmaatschappen en CV’s voldoende zijn om tot adequate zelfregulering te komen.

Dat stelde Werner van Bastelaar, hoofd Communicatie van de AFM, gisteren tijdens een persconferentie van de Vereniging Vastgoed Participanten (VVP).Toenmalig minister Zalm van Financiën had de sector afgelopen najaar tot 1 juli de tijd gegeven voor zelfregulering anders zou hij zelf met wettelijke maatregelen komen. Van Bastelaar vond het nog te vroeg om nu al in te grijpen. ‘Belangrijk is vooral dat er voldoende kritische massa bestaat’, aldus Van Bastelaar. Hij weigerde in te gaan op de vraag of het huidige aantal aanbieders dat zich heeft aangesloten bij de Stichting Transparantie Vastgoedfondsen dan wel de Stichting Vastgoed Fondsen (de vroegere VAB) voldoende ‘massa’ is. Van de zeventig aanbieders zijn er nu zeventien georganiseerd, ook is er nog geen algemeen aanvaarde gedragscode. VVP-bestuurslid Dion Bartels wil de aanbieders nog een half jaar de tijd geven ‘om spijkers met koppen te slaan.’Tijdens de druk bezochte persconferentie blikte de begin dit jaar opgerichte belangenorganisatie VVP terug op haar eerste halfjaar en kondigde een aantal initiatieven aan. Volgens Bartets heeft 70 procent van de telefoontjes bij de VVP betrekking op vastgoedmaatschapaanbieder MPC Capital. Hij noemde deze kantoor maatschappenaanbieder ‘de meest agressieve verkoper van vastgoedparticipaties’ in Nederland. Ook veel vragen en klachten krijgt de VVP over aanbieder Bakkenist & Emmens uit Zeist en een aantal aanbieders van Turkse vastgoedproducten.Volgens Bartels heeft een groep beleggers van de maatschap Atlantic Crossing onlangs een rechtszaak aangespannen bij de Utrechtse rechtbank tegen aanbieder Bakkenist & Emmens en zijn Amerikaanse dochter Dutch Oversea Investors. De maten eisen een bedrag van 4,5 miljoen dollar aan verloren inleg terug en nog eens 3,5 miljoen dollar voor gederfde rente en gemaakte kosten. Het is de tweede rechtszaak dit jaar tegen Bakkenist & Emmens. In maart werd bekend dat beleggers in de maatschap Atlanta Crossville vrijwel hun gehele inleg van 4,26 miljoen dollar kwijt zijn. Bakkenist & Emmens heeft volgens Bartels onlangs een schikkingvoorstel gedaan aan de beleggers in Atlanta Crossville van twee miljoen dollar ‘ook al wordt dat ontkend door Bakkenis & Emmens’.

Reageer op dit artikel