nieuws

abp vermindert belang in vesteda

Financieel

Pensioenfonds ABP heeft zijn meerderheidsbelang in Vesteda afgebouwd tot een minderheidsbelang.

Na in totaal vijf transacties voor een bedrag van in totaal 450 miljoen euro heeft ABP zijn belang in Vesteda van 60,1 procent terug kunnen brengen naar 46,7 procent. In totaal is in dit proces 13,4 procent van de aandelen van eigenaar verwisseld. De koopsom van 450 miljoen euro lag iets boven de boekwaarde. De aandelen zijn verkocht aan de overige aandeelhouders in Vesteda en aan de nieuwe aandeelhouders Loyalis Leven en Loyalis Schade. Deloitte Financial Advisory Services begeleidde de transacties.In 2001, bij de herstructurering van Vesteda, heeft ABP het voornemen uitgesproken om op termijn terug te gaan tot een maximaal minderheidsbelang in verband met verdere internationale spreiding van de vastgoedportefeuille. Dat minderheidsbelang is nu bereikt en bedraagt 46,7 procent.Per december zijn de aandeelhouders in Vesteda (alfabetische volgorde) ABP, Bedrijfstakpensioenfonds voor de Media PNO, Delta Lloyd Levensverzekeringen, Delta Lloyd Lebensversicherung, Delta Lloyd Munthof, ING Real Estate, Loyalis Leven, Loyalis Schade, Pensioenfonds voor de grafische bedrijven, PGGM en Stichting TKP Pensioen Real Estate Fonds.Vesteda Groep is een vastgoedbeleggingsfonds met een exclusieve focus op wonen. De portefeuille vertegenwoordigt een waarde van ruim 4 miljard euro. Sinds de oprichting genereerde Vesteda jaarlijks een resultaat van meer dan 10 procent op eigen vermogen. Vesteda richt zich op de hogere huursector, die begint bij een huurprijs van 600 euro per maand. Naast het verhuren en exploiteren, ontwikkelt Vesteda ook huurwoningen. Vesteda is niet-beursgenoteerd. Aandeelhouders in Vesteda zijn institutionele beleggers: banken, verzekeraars en pensioenfondsen.

Reageer op dit artikel