nieuws

Aareal Bank structureert securisatie van vastgoedportefeuille

Financieel

Aareal Bank heeft een ‘synthetische’ securisatie (Global Commercial Three) van een internationale vastgoedportefeuille gestructureerd ter waarde van 1,2 miljard euro.

De securisatie – de overdracht van bezittingen aan een speciaal daarvoor opgericht bedrijf tegen verhandelbare effecten – was door de internationale kapitaalmarkt viermaal overtekend. De onderliggende vastgoedportefeuille, die onder vijftig hypothecaire leningen was ondergebracht, bestaat uit 285 vastgoedobjecten in twaalf landen (waaronder Nederland, Italië, Frankrijk, Zweden, Polen en de VS). De portefeuille omvat kantoorgebouwen, winkelcentra, logistieke vastgoed, appartementencomplexen en hotels. De Nederlandse portefeuille maakt 9,11 procent uit van de synthetische securisatie. Bij een synthetische securisatie wordt het vastgoed niet verkocht, maar wordt alleen het financiële risico overgeheveld naar beleggers via de kapitaalmarkt in de vorm van kredietderivaten. Aareal heeft met Global Commercial Three nu acht synthetische securisaties met vastgoedfinancieringen uitgevoerd met een totale waarde van 11 miljard euro. De grootste (Global Commercial Two) vond vorig jaar plaats. Het ging toen om een bedrag van 1,7 miljard euro. De Investment Bank Calyon heeft de marketing en de plaatsing van Global Commercial Three verzorgd. Moody’s en Standard & Poors waren verantwoordelijk voor de diverse ratings.     

Reageer op dit artikel