nieuws

?40 procent beleggingshypotheek is premie’

Financieel

Aanbieders van beleggingshypotheken nemen 40 procent van de inleg als premie.

De overige 60 procent wordt belegd. ?Daarvoor krijgt de klant een overlijdensrisicoverzekering terug. Verder is er een deel als kostendekking voor verzekeraars tussenpersonen en de bank’, aldus Richard Weurding van het Verbond voor Verzekeraars. Financieel toezichthouder AFM velde enkele maanden geleden een hard oordeel over deze producten. Ze zouden ondoorzichtig zijn en relatief duur. De verkopers zouden maar ten dele in het belang van de belegger handelen en de informatieverstrekking zou onvolledig, ontoereikend en niet altijd juist zijn. De AFM en de onderzochte verzekeraars wilden niet zeggen hoe hoog die premies zijn. Sinds de publicatie van dit rapport staan consumentenorganisaties en advocaten klaar om schadeclaims in te dienen bij de verzekeraars. ?Advocaten staan likkebaardend in de rij’, zei Weurding in het Financieele Dagblad. ?Ze reppen over zes miljoen Nederlanders die een beleggingspolis hebben en schadeclaims van honderden miljoenen. Men plakt er het predicaat ?woekerpolis’ op. Verzekeraars zouden zakkenvullers zijn. De teneur van de verhalen wekt ergernis. Het is moeilijk om je er tegen te verdedigen.’Het Verbond van Verzekeraars heeft een onderzoek gedaan naar de kosten van deze producten. ?Een vijfde van alle kosten is provisie voor de banken en tussenpersonen. 40 Procent is premie, maar daar krijgt de klant een overlijdensrisicoverzekering voor terug. Ongeveer 30 procent is voor de aan- en verkoop van aandelen en slechts 10 procent zijn administratiekosten voor de verzekeraar. We hebben berekend dat de verzekeraar in de periode 2000 tot 2005 gemiddeld tussen de 0 en 0,7 procent heeft overgehouden van elke belegde euro. Aan beleggingshypotheken wordt niets tot nauwelijks iets verdiend.’

Reageer op dit artikel