blog

Code geel

Financieel

Code geel
Michiel Boonen

Het was deze week weer eens zover: code geel. De nieuwssites meten het breed uit, de nieuwslezers van de verschillende journaals duiken over elkaar heen om iedereen te waarschuwen voor de mogelijke noodsituaties en mensen moeten vooral ramen en deuren gesloten houden voor al het onheil dat eraan komt.

En hoewel het inderdaad even flink tekeer ging, bleek het dat sommige van de waarschuwingen over het weer met een flinke korrel zout genomen mogen worden. Ja, de bliksem sloeg enkele keren in, er viel veel regen en er was op verschillende plekken overlast. Maar de wereld is niet vergaan en we kunnen gewoon doorgaan met waar we vorige week mee bezig waren.

De berichtgeving in de vastgoedmarkt is mijns inziens op het moment niet veel anders. Verschillende partijen zijn nog in de hosanna-modus, terwijl anderen op basis van hun ‘weermodellen’ toch echt een code geel voorspelling geven. Tegengestelde geluiden dus en voor de niet vastgoedkenner wordt onze sector er daarmee niet transparanter of duidelijker op. En ik denk dat we onszelf daarom af moeten vragen of het verstandig is wat er nu gebeurt.

Natuurlijk, voorzichtigheid is geboden. Het gaat immers om substantiële bedragen in het vastgoed, waarbij er vaak belegd wordt met ‘andermans’ geld, of daarover wordt advies gegeven. Daarnaast zijn de economische signalen gematigd positief, maar minder sterk dan in de afgelopen jaren. Echter, vele gebruikersmarkten worden gekenmerkt door krapte – in tegenstelling tot in 2007/2008 – en vanuit die hoek is er voor nagenoeg alle sectoren een lager risico dan in het verleden.

Een code geel voor de vastgoedmarkt is dus wellicht wat voorbarig. Het is nog altijd zomer en het gaat vooralsnog goed met de markt. Ik denk dat iedereen weet dat de herfst de zomer opvolgt; daar hebben we toch geen code geel voor nodig?

Over de auteur:
Michiel Boonen is consultant Research & Strategy bij vastgoedadviseur JLL.

Reageer op dit artikel