nieuws

Epra lanceert ESG-database voor genoteerd vastgoed

Data en technologie

Epra heeft een omvangrijke database gelanceerd met alle beschikbare ESG-gegevens van Europese beursgenoteerde vastgoedfondsen.

Epra lanceert ESG-database voor genoteerd vastgoed

Het initiatief werd bekend gemaakt tijdens het jaarcongres in Madrid van de Europese branchevereniging voor beursgenoteerd vastgoed. De database vormt volgens Epra een verdere stap in het verschaffen van betrouwbare en consistente data op het gebied van duurzaamheid (enviromental – E), sociaal (S) en goed bestuur (governance – G), samen handzaam ESG genoemd. Epra zette haar eerste duurzaamheidsstap in 2011 met de introductie van de zogenoemde  sustainability Best Practices Recommendations (sBPR).

De database is een antwoord op de aanzwellende kritiek van  vermogensbeheerders zoals bijvoorbeeld Blackrock ‘over het gebrek aan kwaliteit en consistentie  van ESG-data’. Dergelijke data zouden historisch gezien vaak ook weinig samenhang vertonen. Volgens Epra claimen index leveranciers en benchmarking bedrijven weliswaar dat zij met een simpele score  inzicht kunnen verschaffen aan beleggers in de duurzaamheidsprestaties van een vastgoedonderneming, maar kan dat feitelijk alleen ‘door een doorwrochte analyse van de onderliggende data’.

Zonder het beestje bij de naam te noemen levert Epra daarmee impliciet kritiek op het gerenommeerde ESG-benchmarking instituut GRESB en een aantal indexleveranciers dat zich profileert met ESG-indices. Eerder deze week publiceerde GRESB de resultaten van haar jaarlijkse wereldwijde ESG-onderzoek. Vorig week kondigde de Amsterdamse indexleverancier GPR een aantal regionale ESG-indices aan op basis van door GRESB verschafte data.

Epra claimt dat de nieuwe  ESG-database het ‘daadwerkelijk mogelijk’ maakt om analyses en vergelijkingen te maken tussen  allerlei ESG-prestaties van beursgenoteerde vastgoedbedrijven zoals energieverbruik, broeikasemissies, gender diversiteit en andere ESG-reputatierisico’s, die het rendement van een beursgenoteerde vastgoedonderneming  kunnen schaden. Volgens Epra staan beleggers onder toenemende druk van hun achterban  om rekening te houden met ESG in hun investeringsbeslissingen, maar wel  op grond van objectieve maatstaven.

Peter van den Tol, fondsmanager Genoteerd Vastgoed bij de Haagse vermogensbeheerder MN Services, die blijkens zijn  linkedin profiel overigens ook verbonden is aan GRESB: ‘Transparantie en harde data zijn essentieel om de ESG-prestaties op een hoger plan te krijgen. De afgelopen paar jaar is de interesse van beleggers in ESG gestegen omdat goede prestaties op dat gebied de stabiliteit van de onderliggende portefeuilles verhoogd en het lange termijn profiel versterkt. Wij juichen dit initiatief van Epra toe.’

Het twintig jaar geleden in Amsterdam opgerichte Epra telt inmiddels 275 leden, die gezamenlijk 450 miljard euro aan vastgoed beheren.

Reageer op dit artikel