nieuws

Vastgoedadviseurs bemoeilijken automatisch taxeren

Data en technologie

Vastgoedadviseurs bemoeilijken automatisch taxeren

Makelaars en taxateurs bemoeilijken de toepassing van automatische taxaties door op hun data te blijven zitten.

Dat zegt Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie aan de  Universiteit van Tilburg en Tias School for Business and Society, gevraagd naar de toekomst van automated valuation models (AVM’s) in commercieel vastgoed. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) laat de mogelijkheden onderzoeken naar modelmatige waarderingen voor een groot deel van de woningmarkt. In het commercieel vastgoed bemoeilijken makelaars en taxateurs het gebruik van AVM’s doordat ze weinig data delen, aldus de hoogleraar.

'Beloning voor een geheim is iets uit de dark ages'

‘Het klopt dat er nog te weinig data zijn om die AVM’s optimaal te voeden. Het is terecht dat je niet op volle snelheid een doolhof inrijdt. Maar hoe komt dat ook alweer? Dat komt doordat makelaars en taxateurs de kaarten tegen de borst houden. Wanneer je gegevens achterhoudt, kun je niet met goed fatsoen zeggen dat AVM’s niet werken bij gebrek aan die gegevens. Ik snap dat de Nederlandsche Bank moppert, want een deel van het werk is ook invullen en delen.’

Achterhouden data grootste rem automatisch taxeren

Achterhouden data grootste rem automatisch taxeren

‘Met gegevens achterhouden voed je nieuwe verdienmodellen. Het zal straks zijn alsof er een drone overvliegt terwijl je in de loopgraaf ligt. Er zijn heel veel applicaties om via omwegen alsnog de benodigde data te verzamelen. Bij Tias hebben we de ontwikkeling van de oppervlakte aan zonnepanelen in beeld gekregen door jaargangen luchtfoto’s te digitaliseren. Op zulke manieren kun je ook aan betrouwbare input voor AVM’s komen.’

‘Beloning voor een geheim is iets uit de dark ages. De mogelijkheden van AVM’s verkennen is een beter idee. Over tien jaar wordt commercieel vastgoed niet alleen ambachtelijk maar ook modelmatig getaxeerd. Als je het combineert heb je nu al goud in handen. Ik zou daarom nu alvast iedereen op cursus sturen.’

Reageer op dit artikel