nieuws

‘Innovatie in de vastgoedsector gaat over data, data en data’

Data en technologie

Technologie in de vastgoedsector draait om het verzamelen en analyseren van data. Niets meer, niets minder. Dat zegt head of Innovation Thomas Herr van CBRE tijdens een interview met Vastgoedmarkt tijdens Expo Real in München.

‘Innovatie in de vastgoedsector gaat over data, data en data’

De trend van slimme gebouwen levert een belangrijke nieuwe bron van gegevens op. Met die verzamelde – en vervolgens geanalyseerde – data zullen volgens Herr uiteindelijk systemen van kunstmatige intelligentie worden gevoed en kunnen lerende systemen worden gebouwd.

Herr gelooft minder in modieuze kretologie als blockchain als bron van de grote vernieuwing in de vastgoedsector. Hij wil niet gezegd hebben dat blockchain een onbelangrijke ontwikkeling is, maar: ‘De impact van data en data-analyse zal vele malen groter zijn’, verzekert hij.

Startups spelen kleine rol

Ook de vele startups in proptech spelen volgens Herr een relatief kleine rol bij vernieuwingen in de vastgoedsector. ‘Proptech-startups bouwen hun producten quick and dirty. Daarmee komen zij bij lange na niet in de buurt van de eisen die institutionele beleggers aan digitale systemen stellen. Zij moeten echt nog leren de institutionele wereld te begrijpen.’

Thomas Herr

Thomas Herr

De grootste horden die nog moeten worden genomen, liggen alle bij het vraagstuk van de data. ‘Van wie zijn de gegevens, wie is de eigenaar? Hoe beschermen wij de privacy van de personen over wie de data iets vertellen? En hoe beschermen wij die gegevens tegen aanvallen van buiten? Het draait vooral om data-ownership, privacy en cybersecurity.’

Lijntjes tussen de stippen

Herr is bescheiden over zijn rol als innovatie-evangelist binnen CBRE. ‘Ik trek slechts de lijntjes tussen de stippen die door de lokale organisaties worden gezet.’ Hij is verantwoordelijk voor alle activiteiten op het terrein van innovatie binnen de organisatie in Europa en het Midden-Oosten.

Reageer op dit artikel