nieuws

VGM NL lanceert benchmark duurzaamheid kantoren

Data en technologie

VGM NL lanceert benchmark duurzaamheid kantoren
Zonnepanelen-op-gebouw

Van de kantoorgebouwen onder management van VGM NL-leden heeft 40 procent nog geen energielabel C of hoger.

Dat meldt VGM NL, een brancheorganisatie van vastgoedbeheerders, bij de lancering van zijn benchmark voor duurzaamheid van kantoren in samenwerking met CFP Green Buildings.

De benchmark is uitgevoerd op basis van een totale portefeuille van 727 kantoorgebouwen met een gezamenlijke oppervlakte van circa 4,4 miljoen vierkante meter. Daarvan heeft 60 procent een energielabel C of hoger, genoeg om te voldoen aan de verwachte verplichting van minimaal energielabel C in 2023. De verplichting is opgenomen in het Bouwbesluit. De helft van deze kantoren heeft een geregistreerd energielabel en de andere helft een berekend energielabel.

Eric Verwey, voorzitter VGM NL: ‘De koppeling van het VGM NL Dashboard Duurzaamheid aan de VGM NL Database biedt onze leden een hulpmiddel om opdrachtgevers te informeren en te adviseren over verduurzaming van hun kantoorgebouwen. Ook is het voor VGM NL zelf een belangrijke tool om vorm en inhoud te geven aan onze ambitie de adviserende taak van vastgoedmanagers concreter te ondersteunen met data.’

De VGM NL Benchmark Duurzaamheid Kantoren toont een besparingspotentieel van 11 euro per vierkante meter. Het besparingspotentieel is het hoogst bij kantorengebouwen met een grootte tussen de 1.000 en 3.000 m2. De meest besparende maatregel in euro’s is het toepassen van ledverlichting, stelt VGM NL.

Tom van Putten, VGM NL bestuurslid Commercieel vastgoed: ‘De VGM NL Benchmark Duurzaamheid Kantoren biedt de aangesloten vastgoedmanagers een dashboard dat in dienst staat van hun advies over verduurzaming van de vastgoedportefeuille van opdrachtgevers. Rapportages uit het VGM NL Dashboard Duurzaamheid omvatten de duurzaamheidsstatus, mogelijke verbeteringen, de noodzakelijke investeringen (per kantoorgebouw) en de terugverdientijd. Hiermee kunnen onze leden hun dienstverlening uitbreiden.’

De komende periode gaat VGM NL de VGM NL Benchmark Duurzaamheid in samenwerking met TIAS School for Business and Society nader onderzoeken. Onderwerpen zoals mogelijke CO2-reductie zullen nader wordt geanalyseerd. Andere vastgoedsegmenten zoals winkels, bedrijfsruimten en huurwoningen zullen een voor een in de benchmark en het dashboard worden opgenomen.

Reageer op dit artikel