nieuws

Weinig inzicht vastgoedsector in tech

Data en technologie

Weinig inzicht vastgoedsector in tech
Robotisering

Leidinggevenden in de vastgoedsector hebben weinig inzicht in de mogelijkheden van nieuwe technologieën zoals: big data, predictive analytics, AR/VR, blockchain en zelfrijdende voertuigen. Wel zien zij een een enorm potentieel voor procesautomatisering.

Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van Altus Group,  internationaal leverancier van software- en data-oplossingen voor de commercieel-vastgoedsector (CRE, Commercial Real Estate). Volgens de onderzoekers zijn de CRE-marktleiders verdeeld over de mogelijkheden van nieuwe technologieën om fundamentele veranderingen in de bedrijfstak te bewerkstelligen.
 
Het rapport is gebaseerd op een wereldwijde enquête onder 400 CRE-leidinggevenden van bedrijven met activa onder beheer van ten minste 250 miljoen dollar, hetgeen neerkomt op een totaal van meer dan 2 biljoen dollar.
Een grote meerderheid geeft aan dat hun bedrijven hebben geprofiteerd van technologie-investeringen die de afgelopen twee jaar zijn gedaan.
Wanneer wordt gevraagd naar zes snel opkomende revolutionaire technologieën, is slechts een minderheid van mening dat deze een significante, ontwrichtende impact op hun sector kunnen hebben: moderne (‘smart’) bouwtechniek 35 procent; kunstmatige intelligentie 28 procent;  big data en predictive analytics 24 procent;  augmented en virtual reality (AR/VR) 18 procent;  blockchain 15 procent;  en zelfrijdende voertuigen 9 procent.
 
Hoewel veel leidinggevenden sceptisch tegenover de impact van deze technologieën staan, geeft meer dan 50 procent aan dat veel belangrijke processen aanzienlijk of volledig kunnen worden geautomatiseerd. Dit zou een flinke impact hebben op de mensen die met deze processen te maken hebben, maar het betekent tegelijkertijd een mogelijkheid om mensen en middelen in te zetten op gebieden die meer opleveren. De resultaten laten zien volgens de rapporteurs dat de sector ‘klaar is voor een versnelde automatisering die de manier waarop taken zoals financiering, de handel op de kapitaalmarkt en vastgoedbeheer nu plaatsvinden, volledig zal veranderen’.
 Voorts blijkt dat slechts 14 procent van de managers operationele kosten vergelijkt met de concurrentie, de markt of de sector . Dit duidt ‘op een aanzienlijke tekortkoming op het gebied van performance management’, aldus Altus Group.  Tegelijkertijd ziet 69 procent wel degelijk mogelijkheden om betere benchmarktests uit te voeren op het gebied van operationele kosten. Dit suggereert dat een grondigere analyse van eigendomskosten een vergeten gebied is als het gaat om de toepassing van analyses en monitoring, maar hier ligt ook een kans om de portfoliowaarde te verhogen, menen de onderzoekers. De helft van de betrokken ondernemingen kampt met een tekort aan IT-personeel.
 
Reageer op dit artikel