nieuws

Twee miljoen m2 met GPR gecertificeerd

Data en technologie

Twee miljoen m2 met GPR gecertificeerd

Nederland heeft deze week een nieuwe mijlpaal bereikt op het gebied van duurzaam bouwen. Twee miljoen vierkante meter vloeroppervlakte in Nederland is inmiddels gecertificeerd met GPR Gebouw.

Dat laat deze certificerende instelling weten.Vanaf 2014 is het mogelijk gebouwen met GPR Gebouw te certificeren. Bij tweederde van het totaal gaat het om gecertificeerde woningen, bij eenderde zijn het utilitaire gebouwen.

Ten opzichte van 2015 was er in 2016 een stijging van meer dan 300 procent aan gecertificeerde vierkante meter vloeroppervlakte te zien. Begin 2017 passeerde de teller de een miljoen vierkante meter gecertificeerde vloeroppervlakte. Dit jaar trok die stijgende lijn door.

Sinds 2015 wordt GPR Gebouw gewaardeerd door de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) en kunnen deelnemers punten halen met certificaten en berekeningen. GRESB meet jaarlijks het duurzaamheidsbeleid en de implementatie daarvan bij vastgoedfondsen en -portefeuilles. In 2016 heeft wereldwijd een recordaantal van 733 fondsen en portefeuilles deelgenomen aan GRESB.

GPR Gebouw is in 1995 ontwikkeld door W/E adviseurs, vanuit een behoefte van de gemeente Tilburg om duurzaamheid eenvoudig meetbaar en bespreekbaar te maken. De software geeft inzicht in de duurzaamheid van vastgoed en de effecten van verduurzamingsacties met rapportcijfers op vijf thema’s en 16 subthema’s.

Reageer op dit artikel