nieuws

Mitsubishi Elevator eerste partner Madaster

Data en technologie

Als eerste leverancier heeft Mitsubishi Elevator Europe zich verbonden als partner aan Madaster, het ‘kadaster’ voor materialen.

Mitsubishi Elevator eerste partner Madaster

Dat laat Madaster weten. Het materialenpaspoort voor liften waar beide partijen aan gaan werken, is in het leven geroepen om het gebruik van herbruikbare materialen te bevorderen en te investeren in slimme ontwerpen om circulariteit te ondersteunen en afval te reduceren. In dit materialenpaspoort worden alle (her)gebruikte materialen van de liften van Mitsubishi gedocumenteerd: waar en in welke hoeveelheid zijn ze toegepast, hoe zijn ze verwerkt of gemonteerd en wat is hun financiële waarde door de tijd heen.

In Madaster, het eerder dit jaar gelanceerde ‘kadaster’ voor materialen, kunnen materialen en gebouwen worden gedocumenteerd, net zoals verkaveling en grondbezit bij het kadaster. Vanuit Madaster kan iedereen een materialenpaspoort van zijn gebouw laten maken. Het paspoort bevat ook informatie over de kwaliteit en de herkomst van de materialen en hun huidige locatie. Dat maakt hergebruik bij verbouwingen of terugwinnen van materialen bij demontage veel eenvoudiger. Een gebouw wordt zo een gedocumenteerde ‘opslagplaats’ voor materialen.

Het helpt gebouweigenaren, ontwerpers en bouwers om nieuwe afwegingen te maken tijdens het ontwerpen, bouwen en het gebruik van gebouwen. Daarnaast kunnen financiers op basis van het materialenpaspoort de waarde van de materialen opnemen in de totale waardebepaling van het object. Voordeel voor de eigenaar is dat deze een gebouw niet meer hoeft af te schrijven naar nul, omdat materialen altijd een waarde behouden onafhankelijk van de vastgoedmarkt, aldus initiatiefnemer Thomas Rau.

Reageer op dit artikel