nieuws

‘Digitale revolutie verstoort vastgoedbeleggingsmodel’

Data en technologie

De afgelopen jaren is de toename van digitale industrie de oorzaak geweest van belangrijke veranderingen in de onroerendgoedsector en vastgoedfondsen. Deze ‘digitale revolutie’ verstoort traditioneel vastgoedbeleggingsmodel, stelt Standard Life Investments.

‘Digitale revolutie verstoort vastgoedbeleggingsmodel’
Digitale disruptie

Het aandeel van traditionele kernsectoren van de REIT-index is in belang afgenomen terwijl nieuwe sectoren, met name datacenters en -torens, een belangrijker onderdeel vormen van de investeringsmogelijkheden. Dat schrijft Svitlana Gubriy, head of Global REIT Funds van Standard Life Investments in de maandelijkse Global Outlook van de Britse vermogensbeheerder.

In de onroerendgoedsector zorgt deze transformatie voor een sneeuwbaleffect waarbij er een verandering heeft plaatsgevonden in hoe en waar werknemers werken, winkelen en wonen. Naar aanleiding daarvan veranderen de eisen van kantoor en werkplek naar samenwerking en connectiviteit. Het belangrijkste van fysieke retail is merkinteractie en consumentenervaring. Daarmee is de eis voor data-analyse, -opslag en -transmissie enorm uitgebreid. Deze tendensen dagen de traditionele realisatie van onroerend goed uit.

Traditioneel vastgoed is aan te passen samen met de veranderende bedrijfsmodellen van huurders. Bovendien worden nieuwe vormen van eigendom een integraal onderdeel van deze transformatie. Omni-channel retailing is een goed voorbeeld van deze verschuivingen. Met klanten die ‘overal en altijd’ winkelen, heeft de rol van een winkel zich doorontwikkeld, aldus Gubriy.

‘De winkel wordt een focuspunt voor het bouwen van het merk en face-to-face-klantinteractie, in plaats van alleen een distributiepunt. Tegelijkertijd zie ik een focus van retailers op het verbeteren van logistieke en fulfilment-strategieën en het omzetten van industriële en logistieke vastgoed. Tenslotte wordt het directe ‘merk-naar-consument’-kanaal steeds belangrijker, omdat fabrikanten meer in staat zijn om producten rechtstreeks aan de consument te verkopen en te verkopen.’

Structurele veranderingen zijn volgens haar de oorzaak van toenemende verschillen in prestatie binnen die vastgoedsectoren. ‘Datacentra en -torens blijven in belang toenemen. Digitalisering en stijgende sociale connectiviteit blijven de belangrijkste krachten die investeringsmogelijkheden in vastgoedfondsen op de middellange termijn vormen. Hoewel er in de nabije toekomst een aantal mogelijkheden bestaat om de prijsdruk op grootschalige cloud-aanbiedingen te drukken, blijven internet en de cloud de langetermijnvraag naar datacenters opstuwen. De veranderende vraag van consumenten zal een fundamentele verstoring van de supply chains veroorzaken.’

Reageer op dit artikel