nieuws

Circulair transformeren straks niet te vermijden

Data en technologie

‘Duurzaam werken is niet meer genoeg. Circulair bouwen en transformeren is straks niet meer te vermijden. Al is het maar omdat bepaalde grondstoffen straks amper te krijgen zijn.’ Dit zegt Rudy Grevers, adviseur van Alklima in het Vastgoedmarkt ontbijtnieuws op de laatste dag van Provada 2017.

Circulair transformeren straks niet te vermijden
Ontbijtnieuws 1 juni op de Provada

‘China houdt alle grondstoffen grotendeels voor zichzelf. En met andere landen die grondstoffen hebben, zijn vaak politieke problemen en/of gelden er economische sancties. Voor het aankopen van tin bijvoorbeeld zijn we volledig afhankelijk van Indonesië, het enige land waar we het nog van kunnen kopen,’ aldus Grevers.

Wiebe de Ridder, business unit manager wonen en vastgoed van USP Marketing Consultancy, voegt daar aan toe dat financiering ook steeds moeilijker wordt als je niet op zijn minst duurzaam werkt en liefst ook circulair. ‘ING is daar het meest duidelijk over. Zij zeggen: geen groen, geen geld. Daarnaast merk je ook bij andere financiers dat ze steeds nadrukkelijker kijken hoe duurzaam en circulair een bepaald project is. Daarnaast wordt de wetgeving natuurlijk steeds strenger.’

Grevers van Alklima (onderdeel van Mitsubishi Electric) doet goede zaken met zijn warmtepompsystemen als duurzame energiebron in kantoren en appartementencomplexen. Hij wijst erop dat met de verduurzaming het comfort ook verhoogd wordt. ‘Koeling is in Nederland een luxe product, maar met warmtepompsystemen heb je warmte in de winter en verkoeling in de zomer. Dat scheelt een airconditioninginstallatie wat vooral voor kantoorgebouwen interessant is.

Joseph Kuling, directeur van Koopmans Bouwgroep, vertelde tijdens het Vastgoedmarkt Ontbijtnieuws dat een dergelijk comfort juist de implementatie van warmtepompsystemen zal versnellen. ‘De eindgebruiker moeten we hier voor ogen houden. De bewoner is trots op zijn warmtepompsysteem en geniet van het comfort. Doordat de eindgebruikers enthousiast zijn, kan de toepassing van dit soort systemen in een stroomversnelling raken.’

Reageer op dit artikel